GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att sluta dalta med föräldrar

Det är barnens mamma och pappa som har det yttersta ansvaret att uppfostra sina barn.
Ledarkrönika • Publicerad 20 januari 2023
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I måndags fick Bogesundsskolan besök av läraren och föreläsaren Peter Rylander, som beskrev att han kände sig väl emottagen, och på kvällen var det föräldrarnas tur att peppas i hur de kan hjälpa sina barn till bättre attityder och ett lämpligare språkbruk.
I måndags fick Bogesundsskolan besök av läraren och föreläsaren Peter Rylander, som beskrev att han kände sig väl emottagen, och på kvällen var det föräldrarnas tur att peppas i hur de kan hjälpa sina barn till bättre attityder och ett lämpligare språkbruk.Foto: Pernilla Rudenwall

När samhällsproblem uppmärksammas hamnar fokus ofta på vad staten kan göra. Skolan förtjänar mer resurser, polisen måste få mer pengar och fler anställda, brukar det heta.

Det behöver inte vara fel, men det kan inte vara hela lösningen.

Ofta tappas en kategori bort: Föräldrarna.

Kanske beror det på att ämnet är känsligt; det är obekvämt både att kritisera och bli kritiserad, och risken är dessutom stor att vettiga män och kvinnor känner sig påhoppade i onödan vilket i sin tur kan försämra relationen mellan hemmet och diverse myndigheter.

I veckan har två situationer – en lokal och en nationell – påmint om just föräldrarnas viktiga roll. Exemplen visar att det behövs både fingertoppskänsla och mod att ruska om.

Det ena, och också det allvarligaste, rör risken att barn glider in i kriminalitet. På tisdagen rapporterade Ekot om ett nytt, treårigt projekt i Linköping, Södertälje och nordöstra Göteborg där polis och socialtjänst samarbetar för att förhindra att barn och ungdomar glider in i grov brottslighet. Efter en tysk modell ska 8-15-åringar i riskzonen identifieras, och sedan ska polisen och socialtjänsten kontakta deras föräldrar.

Syftet är att skriva kontrakt med föräldrarna och därmed komma överens om att deras son (eller dotter om det skulle vara aktuellt) ska ingå i programmet. Det omfattar bland annat samtal med socialpedagoger och hjälp att se sig som en del av samhället i stället för utanför. När hemmet och statliga myndigheter gemensamt sluter upp är förhoppningen att den negativa trenden ska brytas.

”Exemplen visar att det behövs både fingertoppskänsla och mod att ruska om.”

Metoden heter just ”Vända kurvan” och har de senaste tio åren haft framgång i Tyskland, exempelvis minskade antalet fall av misshandel med 75 procent.

Det återstår att se hur väl satsningen faller ut i Sverige. Men en sak är klar: Chanserna att få ett barn på rätt spår ökar om både den privata och offentliga sfären runt honom samarbetar.

Samma princip gäller attityder i allmänhet, och det är nu vi kommer in på det lokala exemplet. Under en längre tid har pedagoger på F-6-skolan Bogesundsskolan i Ulricehamn reagerat på dryga attityder och olämpligt språkbruk hos eleverna. Eftersom det påverkar den allmänna trivseln har de känt sig tvungna att agera.

Det bör poängteras att det inte ska dras något likhetstecken mellan barn som begår brott och barn som säger fula ord på rasten. Det är inte det som är poängen här. Tanken är i stället att lyfta att den unga personens föräldrar har stor makt att se till att det oönskade beteendet inte sker alls.

Visst finns familjer där de vuxna är själva problemet och där barnens agerande speglar föräldrarnas. Men de är inte i majoritet. Många situationer skulle nog inte uppstå om mammor och pappor var tydligare med hur vi pratar och hur vi beter oss.

Peter Rylander, lärare och föreläsare, vill att föräldrar engagerar sig mer i barnens attityder.
Peter Rylander, lärare och föreläsare, vill att föräldrar engagerar sig mer i barnens attityder.Foto: Kajsa Kettil

Detta budskap fick föräldrar till elever på just Bogesundsskolan på måndagskvällen. På inbjudan av de driftiga pedagogerna tillbringade läraren och föreläsaren Peter Rylander en heldag på skolan där han pratade med eleverna om vad som är lämpligt beteende. Och på kvällen var det alltså föräldrarnas tur. Det var egentligen inget nytt han kom med (förutom en uppräkning av de grova ord han har hört i skolkorridorer och klassrum runtom i landet). Hans största förtjänst var att han vågade säga rent ut att föräldrar måste ta större ansvar och engagera sig mer i barnens uppförande.

En flicka eller pojke som känner sig trygg med vad som gäller i just hennes eller hans familj har lättare att stå emot grupptryck i skolan.

Självklarheter? Ja. Angeläget? Ja, tyvärr. Åtminstone tills vi har hjälpts åt att vända trenden.

Kajsa KettilSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.