Dags att lyfta a-kassan

Sverige har en av västvärldens sämsta a-kassor och samtidigt ett jämförelsevis generöst ersättningssystem.
Ledare • Publicerad 17 december 2010

Men a-kassan utgör idag alltså långt ifrån någon garanterad inkomst. Endast en av fem inkomsttagare får ut 80 procent av lönen i händelse av arbetslöshet under de första 200 dagarna.

Enligt en ny studie från OECD har endast sju av 26 OECD-länder en svagare koppling mellan inkomst och ersättning.

Det är givetvis ett problem att det fasta beloppet på 680 kronor om dagen inte har förändrats sedan år 2002. Ett antal avtalsrörelser har passerat sedan dess. Inflation och lönehöjningar har gjort att beloppet gradvis har gröpts ur under de senaste åtta åren. Låt vara att många inkomsttagare omfattas av tilläggsförsäkringar, men det täcker på det stora hela inte bortfallet.

Men a-kassan är på väg upp på dagordningen igen. Plötsligt är både arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), Socialdemokraternas avgående partiledare Mona Sahlin och gruppledare Sven-Erik Österberg (S) beredda att diskutera en bortre parentes inom a-kassan.

Södra Älvsborgs Phia Andersson (S) har flera gånger motionerat om höjd a-kassa. Frågan diskuteras i riksdagen i dag där de rödgröna av allt att döma kommer att stödjas av Sverigedemokraterna. Själva omröstningen sker på måndag. Då förväntas en majoritet av ledamöterna att ställa sig bakom ett så kallat tillkännagivande till regeringen att fler löntagare ska få 80 procent av sin tidigare inkomst.

Återigen får Socialdemokraterna som ”aldrig någonsin” skulle göra sig beroende av Sverigedemokraterna förklara sitt beroende av det partiet för att kunna genomföra sin politik.

Regeringen kan välja att nonchalera riksdagen. Bättre vore om de försökte nå en bred uppgörelse om A-kassan. Om den ska bli obligatorisk (ett icke-infriat vallöfte), belopp och om den bortre parentesen. Det vore angeläget med en höjning av a-kassan i inledningsskedet för att sedan låta den trappa av och med en bortre gräns. Det skulle öka tryggheten vid arbetslöshet och skapa en flexiblare arbetsmarknad.

Att övertyga den försiktige finansministern Anders Borg om en höjning av taket kommer dock att bli svårt om inte statens kassakistor fylls på ytterligare.

Förändringarna av a-kassorna blev en ordentlig huvudvärk för den förra regeringen. Det vore nu värt att försöka nå en överenskommelse med oppositionen, när a-kassefrågan är mindre laddad. Arbetslinjens grundkoncept måste dock ligga kvar. Det ska alltid löna sig bäst att jobba.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.