Annons

Dadgostars besked kan bli vänsterns fall

V-ledaren var tvungen att agera. I bästa fall leder hennes misstroendebesked till en borgerlig regering byggd på anständig grund.
Ledare • Publicerad 17 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff i riksdagens presscenter.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har mullrat länge från Vänsterpartiet nu. Först var det Jonas Sjöstedt (V) som bedyrade att han bara tolererade Stefan Löfven (S) som statsminister om Löfven lät bli att röra arbetsrätten och marknadshyrorna, vilket i praktiken skulle innebära att S bröt mot det januariavtal som var en förutsättning för att han skulle släppas fram efter valet 2018.

Sjöstedt kunde svänga sig med ultimatum utan att komma till den punkt där han måste välja. Den lyxen har inte hans efterträdare Nooshi Dadgostar. När Socialdemokraternas tidsfrist på 48 timmar hade löpt ut på torsdagsförmiddagen utan att Dadgostar fått det besked hon krävde men visste var osannolikt, var så löftet om misstroendeförklaring ett faktum. ”Det är inte ett lätt besked som jag lämnar här i dag” sade hon under pressträffen.

Annons

Inte lätt, men ur hennes synvinkel logiskt. Om hon ska behålla väljarnas förtroende inför valet 2022 duger det inte att få stämpeln som en dörrmatta, dessutom inom ett område som bostadspolitiken. Dadgostar har tidigare varit bostadspolitisk talesperson inom partiet, vilket naturligtvis ökade de interna förväntningarna på att hon inte skulle acceptera det hon påstår är marknadshyror för tre miljoner svenskar, men som egentligen handlar om fri hyressättning endast för nyproduktion.

Beskedet innebär att Socialdemokraternas försök att dra frågan i långbänk misslyckades. För som S-ledaren gärna upprepar rör det sig i dagsläget om ett utskottsbetänkande och inte ett färdigt förslag. Förhoppningen var att när ett skarpt förslag väl landar på riksdagens bord är det för nära inpå valet för att det skulle vara någon mening för V att dra misstroendekortet.

Men Dadgostar valde alltså att agera redan nu. Och det dröjde inte länge innan SD:s gruppledare Henrik Vinge bekräftade att partiet begär en misstroendeomröstning mot statsministern. Det är väl känt att SD kan tänka sig att samarbeta med vilket parti som helst för att fälla regeringen, men beslutet lär knappast ha tagits utan samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Därmed finns tillräckligt många mandat för en misstroendeomröstning, som är aviserad till måndag. Det finns även tillräckligt stort stöd i riksdagen för att fälla Stefan Löfven. Det står klart sedan både M och KD på torsdagseftermiddagen meddelade att de kommer att rösta för misstroendet.

Om det sker blir det upp till statsministern att välja mellan att avgå och att utlysa extraval.

Det sistnämnda har både Löfven och Kristersson (M) anledning att bäva inför, trots att båda kan luta sig mot acceptabla opinionssiffror. Mycket kan visserligen hända under de tre månader som högst får passera innan ett utlyst extraval äger rum, men sannolikheten för ett val i september lär oroa de två största partiernas ledare.

För Kristerssons del innebär Liberalernas parkering långt under riksdagsspärren en huvudvärk, och även Löfven har i Miljöpartiet ett stöd som hänger löst.

Tre partier har inte mycket att frukta av ett extraval; C, SD och V, som alla ligger stabilt i opinionen. De två sistnämnda är inte lämpliga att ingå i eller ha stort inflytande över en kommande regering. Därför tyder mycket på att nästa regeringsbildning, när den än inträffar, bör utgå från mitten. Rätt hanterat av Annie Lööf (C) och med kompromissvilja i någon form från både S och M kan Sverige få ett borgerligt styre med anständiga värderingar.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons