GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dådet i Hässelby påminner om vikten av civilkurage

Civilkurage kan rädda liv vid misstankar om att någon eller några far illa.
Ledare • Publicerad 23 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Genom en så liten handling som att larma polisen vid misstanke om våld i hemmet kan göra en avgörande skillnad för utsatta.
Genom en så liten handling som att larma polisen vid misstanke om våld i hemmet kan göra en avgörande skillnad för utsatta.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det tål att upprepas att man vid misstankar om att någon far illa bör ta det osäkra före det säkra. Ja, ni läste rätt. I sådana situationer är det bättre att agera en gång för mycket än en gång för lite. Men människan handlar sällan så i praktiken. Tvärtom har det genom åren funnits exempel på händelser och situationer då människor agerat annorlunda, eller rättare sagt inte agerat alls.

Det har också emellanåt funnits en diskussion om en civilkuragelag. Att göra det straffbart att inte handla vid nöd har förstås sina juridiska, men även moraliska, implikationer. En civilkuragelag skulle dessutom enligt en statlig utredning från 2011 inte nå ut till de som inte ingriper vid nödsituationer eftersom ett sådant handlande bygger på instinkter. Frågan om en civilkuragelag är visserligen död sedan ett par år tillbaka, men borde inte stå i vägen för en principiell diskussion om vikten av civilkurage.

Om detta påminner inte minst dådet i Hässelby i västra Stockholm. För snart två veckor sedan larmades polisen till en bostad i Hässelby där en pappa misstänks ha knivskurit sina två barn och därefter kastat dem från hög höjd. Det ena barnet avled senare på sjukhus medan det andra barnet fortfarande är svårt skadat.

”När det plötsligt blev tyst låg det nära till hands att tolka det som om faran var över. Men i själva verket hade faran pågått alldeles för länge.”
Anela Murguz

En granne som Expressen (15/11) talat med sa att han uppfattat att det var mycket stök i lägenheten och att ”det är någonting fel i den lägenheten. Men vi kan inte bara knacka på och fråga”, vilket ganska snabbt ledde till konstaterandet att det kan man visst. Inte minst har organisationen Huskurage genom kunskap och vägledning uppmärksammat hur grannar kan agera vid misstankar om våld i nära relationer.

Till skillnad från slagsmålet på gatan eller ofredandet i kollektivtrafiken förutsätter inte våld i hemmet lika stor portion av instinkt som föregående exempel. I dessa situationer finns möjlighet att agera i det tysta även för den mest obekväma, men inte sällan finns det en föreställning om att det som sker i hemmet är av sådan privat art att man som granne inte har med det att göra. Men faktum är att så lite som ett samtal till polisen kan vara avgörande. Till och med rädda liv.

I Hässelby-fallet finns även grannar som agerat rätt och riktigt. Enligt uppgifter till Aftonbladet (21/11) förekommer det exempel på grannar som fattat misstankar och handlat därefter. En granne knackade exempelvis på hos familjen efter oljud från lägenheten, och det har även gjorts flera anmälningar till socialtjänsten.

Vad som ledde till att barnen for illa innan hjälpen nådde fram får framtida utvärderingar visa. Men tyvärr är Hässelby-dådet inte ensamt om att illustrera behovet av att fler privatpersoner vågar agera i sin vardag. I samband med ett mord på en ung kvinna i Uddevalla hösten 2019 vittnade grannar om starka kvinnoskrik från lägenheten där mordet begicks av en tidigare pojkvän. När det plötsligt blev tyst låg det nära till hands att tolka det som om faran var över. Men i själva verket hade faran pågått alldeles för länge. Med en liten dos av civilkurage hade det inte behövt sluta så.

Anela MurguzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.