GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Stjernkvist: C ligger bäst till inför valet

Alla vet ungefär hur valet slutar men ingen, förutom C, förbereder sig för det förutsägbara.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 15 juni 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, under en pressträff i riksdagens presscenter tidigare i veckan.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, under en pressträff i riksdagens presscenter tidigare i veckan.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är väldigt många, inte minst politiska journalister, som i dessa dagar menar att det är dags för Annie Lööf och Centerpartiet att bestämma sig i regeringsfrågan. Det håller inte att vela, menar de. Jo då, visst är det uppenbart att partiet har glidit över till Magdalena Anderssons vänstersida, men många saknar ett tydligt och reservationslöst ställningstagande.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är kommunpolitiker och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Det gör inte jag. Tvärtom, för mig är Annie Lööf den partiledare som bäst försöker förhålla sig till dagens politiska landskap. Som bäst har anpassat sig efter det valresultat som vi redan nu nästan helt säkert kan förutsäga. Ja, jag är så säker på valresultatet att jag vågar lova klippa av mig hela kalufsen om det blir ett annat resultat.

Det är knappt hundra dagar kvar till valet och visst blir valrörelsen en riktig nagelbitare på sätt och vis. Som bekant är det flera partier som ligger runt riksdagsspärren. För miljöpartister och liberaler blir det en rysare. Och visst blir det spännande att se vilken sida som blir störst. Trots allt detta lär valet sluta med ett slags oavgjort resultat.

Valnatten blir inte slutet på en hård valrörelse, utan början på en tuff förhandling. Ulf Kristersson (M) försöker visserligen leda i bevis att han leder ett sammanhållet lag, men så är det knappast. Övriga vill bara ha med Sverigedemokraterna delvis, och Liberalerna och Johan Pehrson är tydligast med att SD:s inflytande måste begränsas. Som om Liberalerna skulle kunna sätta gränsen för en lagmedlem som är fyra gånger större.

”Även om partierna är tydliga i regeringsfrågan kan ingen tydlighet i världen sudda ut skillnaderna i sakfrågorna.”
Lars Stjernkvist

På vänstersidan finns förvisso några partier som i många sakfrågor ligger nära varandra, men det finns som bekant inget samlat alternativ. S, V och MP kommer inte att få en egen majoritet, och högersidan får bara majoritet om vi räknar ihop partier som är måttligt förtjusta i varandra.

Det är detta som är svensk politiks dilemma; alla vet ungefär hur valet slutar, men ingen förmår förbereda sig för det förutsägbara. Alla verkar hoppas på ett mirakel.

Jo, men om Centerpartiet bestämmer sig för att stödja vänstersidan, då finns det väl ett tydligt alternativ? Nja, även med ett sådant klargörande lär det bli svåra förhandlingar efter valet. Även om partierna är tydliga i regeringsfrågan kan ingen tydlighet i världen sudda ut skillnaderna i sakfrågorna.

Om vi studerar sakfrågorna, och politik handlar trots allt i första hand om dem, så finns det inga tydliga block. Det politiska landskapet har länge varit komplicerat, och den säkerhetspolitiska oron har inte gjort det lättare att forma tydliga samarbeten.

Centerpartiet har dragit sina röda linjer och bidragit till låsningar, så är det, men allt är relativt, och partiet är trots allt öppet för olika regeringsalternativ.

Den öppenheten är helt nödvändig om det inte inträffar ett mirakel på valnatten.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.