Annons

BT:s politiske redaktör: Pinsamt, Borås!

"Det är en fjäder i hatten för Borås och stärker ytterligare vårt renommé som arrangemangsort,” sade kommunalrådet Morgan Hjalmarsson stolt i det pressmeddelande som kommunen skickade ut i oktober 2006.
Ledare • Publicerad 1 april 2008

Då var det klart att Borås blir en av fyra gruppspelsorter för U21-EM 2009 och kommunen solade sig närmast uppspelt i fotbollsglansen. Sällan blir kommunledningar så sportintresserade som när den egna kommunen får stå som värd för internationella gäster.

Nu är det april 2008 och Borås vrider sig i pinsamma plågor. Ty som BT kunde berätta i går har kommunen sjabblat och inte läst/förstått/förankrat det avtal man skrivit under.

Annons

Uefa ställer krav på det som kallas Clean Arena, ett omfattande regelverk som bland annat innebär att de sponsorer som är knutna till Uefa ska synas. Den bilden får inte störas av att det finns konkurrerande märken på arenan. Därför måste hamburgerrestaurangen Max stänga under de aktuella junidagarna för att inte konkurrera med McDonald’s, som är en av huvudsponsorerna.

Att Max högeligen protesterar mot det är helt förståeligt. De har allt att vinna i form av högt skadestånd och folkets sympatier. Och man kan även som vanlig kommuninvånare ha synpunkter på det sätt som ett fotbollsevenemang tillåts påverka en stad och det lokala näringslivet. Det finns en gräns när en kommun måste förstå att man har medborgarna som uppdragsgivare, inte pengastinna idrottsarrangörer.

Men den diskussionen får man ta innan man skriver på ett avtal, inte efter. Och med tanke på det rent ut sagt taffliga sätt som kommunen hanterat det hela, kan man fråga sig om Borås är för litet för att hantera arrangemang som det nästa sommar.

Idrottsmässigt finns förutsättningarna, Borås Arena ska bland annat få naturgräs ovanpå konstgräset, men det ska till kommunal kompetens också och den är uppenbarligen mer svårfunnen.

U21-EM drar igång den 15 juni nästa sommar. Stora idrottsevenemang kan ge goda effekter för den arrangerade staden. Nationellt har alliansregeringen, redan i regeringsförklaringen 2006, slagit fast: ”Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land.”

Men då krävs också att det finns kommuner som vet vilka avtal man skriver under annars blir det till att förbli på nivån med lokala fotbollscuper. Med korvförsäljning förstås.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons