GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brott på nätet måste betraktas som vilka andra brott som helst

Att brott äger rum på nätet bör inte ses som förmildrande.
Ledare • Publicerad 2 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Inte ovanligt att sexuella övergrepp som begås via nätet inte tas på lika stort allvar som andra övergrepp.
Inte ovanligt att sexuella övergrepp som begås via nätet inte tas på lika stort allvar som andra övergrepp.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Enligt Rädda Barnen drabbas uppskattningsvis vart femte barn – både globalt och nationellt – för sexuella övergrepp. Men i takt med ökad digitalisering i samhället har övergreppen också flyttat ut till internet. Det är till och med lättare för vuxna gärningsmän som vill utnyttja barn att befinna sig på samma arenor som dem.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, från 2007 hade 30 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldrarna 14-15 år varit med om kontaktförsök från vuxna, och i en rapport från 2015 av stiftelsen Allmänna Barnhuset framgår det att nätet är en vanlig plats för unga att utforska sin sexualitet. Det sker oftast på eget bevåg och med samtycke, men det är inte ovanligt att det även förekommer ofredanden och övergrepp.

Men trots att internet blir en allt mer integrerad del av människors liv finns det fortfarande en föreställning hos allmänheten att det som sker på nätet inte är lika allvarligt som när gränser passeras i det vanliga livet. Det gäller även många andra brottstyper, såsom hot och trakasserier, men framförallt sexuella övergrepp.

”För de barn och ungdomar som drabbas av internetrelaterade övergrepp spelar distinktionen sannolikt mindre roll eftersom det inte är mindre på riktigt bara för att övergreppen skett via nätet.”
Anela Murguz

En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att det förekommer att barn som blivit utsatta för övergrepp via nätet förminskas på olika sätt. Bland annat för att yrkesverksamma som arbetar med dessa frågor inte ser övergrepp på internet som lika allvarliga som andra övergrepp, och att rättsväsendet länge ansett att dessa brott är mindre kränkande. Men Malin Joleby, doktor i psykologi, som skrivit avhandlingen Technology-assisted child sexual abuse (2021) trycker på en annan dimension som finns i internetrelaterade sexualbrott och som ger upphov till oro för de drabbade; att övergreppen inte sällan finns dokumenterade.

Visserligen pekar Joleby på att inte minst rättsväsendet blivit bättre på att behandla dessa brott på senare år. Och värt att nämna i sammanhanget är att det sedan 2018 är olagligt att exempelvis sprida sexuella bilder och videor i hämndsyfte – alltså det som kallas för hämndporr, vilket tydligt statuerar att sådana handlingar tas på allvar. Men Joleby har ändå en poäng i att internetrelaterade övergrepp inte bör ses som ett nytt fenomen, utan snarare att sexuella övergrepp mot barn nu kan ske även med hjälp av digital teknik.

För de barn och ungdomar som drabbas av internetrelaterade övergrepp spelar distinktionen sannolikt mindre roll eftersom det inte är mindre på riktigt bara för att övergreppen skett via nätet. Det bekräftas också i den nämnda avhandlingen där internetrelaterade brottsoffer som intervjuats uppvisar liknande generella symtom och mönster för andra brottsoffer för sexuella övergrepp.

I en färsk rapport från i år av stiftelsen Allmänna Barnahuset har man djupdykt hur relationen mellan unga, sex och internet påverkats av metoo. I den undersökningen uppger 25 procent, alltså var fjärde tillfrågad gymnasieungdom, att de någon gång varit utsatta för ett sexuellt övergrepp. Det säger något om hur brett problemet är och hur viktigt det är att samhället som brottsoffren möter tar det på lika stort allvar oavsett om brottet ägt rum på nätet eller inte.

Anela MurguzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.