unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Broberg: Rätt till egen kropp måste gälla dödshjälp

Rätten till kroppsligt självbestämmande måste gälla även i mer etiskt svåra frågor.
Låt livets slutskede bli värdigt.
Låt livets slutskede bli värdigt.
Foto: JESSICA GOW / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

För några veckor sedan aktualiserades frågan om aktiv dödshjälp efter att en läkare hjälpt en ALS-sjuk man att avsluta sitt liv. Läkaren Staffan Bengtsson, som också är ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, polisanmälde sedan sig själv.

Om skribenten

Amanda Broberg

Är student- och marknadsansvarig på Timbro förlag.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Rätten att själv få välja när man vill avsluta sitt liv är dock omtvistad. Dödshjälp är ett sätt för människor, ofta med svåra kroniska smärtor som följd av de är terminalt sjuka, att själv få sätta punkt. Och trots att det finns beprövade och säkra modeller för detta i flera länder, så är det fortfarande regel att dödshjälp är olagligt.

Ett problem är att det råder stor begreppsförvirring i frågan. Exempelvis är det skillnad på eutanasi, det vill säga att en läkare utför den handling som leder till patientens död och det assisterade självmordet där patienten själv utför den avgörande handlingen, ofta genom att inta en dos medicin som förberetts av en läkare. I dagsläget går det inte att straffas för det senare, men däremot så lär den läkare som assisterat självmordet bli av med sin läkarlegitimation. I fallet med eutanasi riskerar dock den som utför handlingen fängelsestraff. I fjol dömdes en man till ett och ett halvt års fängelse för att han gett en morfininjektion till sin ME-sjuka fru på hennes begäran.

Det sista exemplet visar också de svåra etiska kval som uppstår när dödshjälp inte finns att tillgå. Människor som är obotligt sjuka och lider av svåra smärtor har ingen möjlighet att avsluta sina liv inom ordnade former. Att i stället behöva ta till självmord eller be en närstående att hjälpa till att avsluta ens liv går stick i steäv med såväl det värdiga avslut som den kroppsliga självbestämmanderätt som vi säger oss värna.

Många av de argument som anförs, att psykiskt instabila människor skulle utnyttja dödshjälp, att man skulle kunna ångra sig eller att det skulle skapa en jobbig situation för vårdpersonal, går dock att komma från med rätt ramverk för dödshjälp. I stället för att komma med invändningar borde Sverige ta inspiration från andra länder och amerikanska delstater som framgångsrikt infört dödshjälp. Enligt den så kallade Oregonmodellen så måste patienten som tar mot läkarassisterat självmord vara psykiskt stabil och terminalt sjuk, det vill säga ha en begränsad tid kvar att leva. I Schweiz går det att ångra sitt beslut om att ta mot dödshjälp in i det sista, och patientens samtycke undersöks grundligt och dokumenteras.

Det är uppenbart att det finns sätt att kringgå etiska svårigheter som kan uppstå kring dödshjälp, som att någon ångrar sig, eller fattar sitt beslut baserat på sitt psykiska mående. Under ordnade former och med rätt ramverk går det att införa dödshjälp som skulle minska lidandet för många kroniskt sjuka, och deras anhöriga.

Principen om rätten till den egna kroppen och ett värdigt avslut blir bara tomt snack när samhället inte förmår att slå vakt om dem även i svåra frågor. I sjukdomsfall där makten över den egna kroppen sakta försvinner är det enda rätta att åtminstone ge en person alternativet att avsluta sitt liv på sina egna villkor.

Läs mer

TV: Se de första antikroppstesterna – högt tryck under premiärdagen

Borås

TV: Se de första antikroppstesterna – högt tryck under premiärdagen

Samordnaren: ”Stort intresse hos befolkningen att få veta om de har antikroppar eller inte”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

Borås

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Pojke föll av mc under färd

Bollebygd

Pojke föll av mc under färd

Polisen har upprättat en anmälan.

Arkivbild.

Mark

BROTT: Prejad förare svårt skadad – ambulanshelikopter kallades in

Vägen stängdes av.