1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Broberg: Politik handlar om att tycka och att vilja

Valrörelsen 2002 har knappast gått till historien som särskilt spänstig. Men kanske var det den sista bra valrörelsen i svensk politik.
Partiledardebatterna 2002 var annorlunda än dagens. Maud Olofsson (C), Göran Persson (S), Gudrun Schyman (V) och Bo Lundgren (M) fick svara på frågor som inte ställs längre.
Foto: Anders Wiklund/TT

”Hur många vargar ska vi ha i Sverige?” Den frågan hade knappast en svensk partiledare fått i dag. När de under veckan håller sina Almedalstal på Gotland är det retoriska uppvisningar där budskap går före positioner. Ställningstaganden kring den svenska vargstammen, maskeringsförbud för demonstranter eller eventuell skattelättnad för bergvärme är knappast något som svenska politiker avkrävs i dag. I den väsentliga delen av det politiska samtalet så lyser de sakpolitiska positionerna med sin frånvaro.

I partiledarutfrågningarna 2002 under ledning av Stina Dabrowski var det bara tre av många frågor som partiledarna skulle ta ställning i på bästa sändningstid. Den sakpolitiska paletten var bred, och undflyende politikersvar skulle undvikas. Efter en längre utfrågning får respektive partiledare snabba frågor som ska besvaras med ja och nej. Allt från huruvida Göran Persson skulle bjuda sin sjuttonåriga dotter på ett glas vin, hur stor Gudrun Schyman tycker att den svenska vargstammen ska vara till vem som städar hemma hos Bo Lundgren avhandlas. Kombinationen av politiska och mer allmängiltiga frågor tecknar ett porträtt av de dåvarande partiledarna som känns fjärran i dag.

Förutom det uppenbara; Att nivån är högre och sakfrågorna fler gör att partiledarna uppfattas som betydligt mer genuina. Det är något helt annat än dagens inövade dueller som bara berör en enda sakfråga, och de långa utfrågningarna där samma taktiska fråga ställs många gånger om.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Att det parlamentariska läget är betydligt svårare i dag är givetvis en förklaring. Men det är ingen ursäkt för att låta sakfrågorna bli sekundära. Snarare är det i denna situation viktigare än någonsin att utkristallisera vilka positioner partierna har i olika sakfrågor, eftersom dessa lär bli föremål för förhandlingar. Och trots att frågor om integration och det allmänna svansandet kring Sverigedemokraterna ofta står i centrum i debatten, var det långt fler och mer klassiska sakfrågor som förhandlades inför 73-punktsprogrammet. Om något visar Januariavtalet vikten av att veta var man står i alla möjliga sakfrågor.

Politik handlar inte bara om förtroende, retorik eller vem som ”gjorde bäst ifrån sig” i en debatt. Till syvende och sist handlar det om att tycka, vilja och genomföra. En förutsättning för detta är att partierna har tydliga uppfattningar i sakfrågor och att dessa är kända för allmänheten. Även frågor som inte är de stora ödesfrågorna.

Det talas ofta om väljarförakt i dag. Men de mest illa dolda väljarföraktet är kanske debattens fördummande i dag. Som om väljare bara bryr sig om de heta frågorna, och kan manipuleras genom vem som ”gjorde bäst ifrån sig” i en debatt – inte vems politik man sympatiserar med.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.