unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Broberg: Högre utbildning riskerar att bli en kvinnofälla

Att tjejer är kraftigt överrepresenterade i antagningen till högre utbildning är inte nödvändigtvis en bra sak.
Mot vidare studier, jobb eller arbetslöshet? Framtiden är oviss.
Mot vidare studier, jobb eller arbetslöshet? Framtiden är oviss.
Foto: Johan Valkonen
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I veckan kom antagningsbeskeden till universitet och högskolor inför höstterminen och sociala medier fylldes med glädjebesked från dem som kommit in på sin drömutbildning. I första urvalet som kom under onsdagen antogs 307 000 personer, en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Av de antagna är 63 procent kvinnor och 37 procent män. Det är en könsfördelning som lämnar en hel del att önska från ett jämställdhetsperspektiv.

Dagens krönikör

Amanda Broberg

är Student- och marknadsansvarig på Timbro.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Att kvinnor är överrepresenterade på lärosäten är dock inget svenskt fenomen. Över hela världen är detta en växande trend. I fjol var 57 procent av de antagna i Sverige kvinnor, bara strax över OECD-snittet på 54 procent.

Länge har alltså denna utveckling varit en del i berättelsen om ambitiösa tjejer som i högre grad tar sig an akademiska utbildningar och flyttar till storstäder där de välbetalda jobben finns. Killar däremot får det svårare i skolan, är överrepresenterade när det kommer till neurologiska funktionsvariationer som ADHD och söker sig till traditionella arbetaryrken snarare än meriterade skrivbordsjobb där en akademisk examen ofta är ett måste.

Att killar och män är mer demografiskt spridda som grupp är såklart en förklaringsfaktor. Ofta återfinns män i såväl toppen som i botten på det socioekonomiska samhällskiktet Kvinnor som grupp är generellt sett mer komprimerade demografiskt, och antagligen har de också mer kollektiva erfarenheter än män som grupp. Men det måste gå att nyansera bilden av den utvecklingen som vi nu ser, utan att förringa den viktiga seger som kvinnors tillgång till högre utbildning och arbetsliv varit historiskt.

Den kvinnliga överrepresentationen på högskolor och universitet betraktas i dag som något positivt. I spelet mellan könen beskrivs kvinnor som vinnare och män som förlorare, när mycket tyder på att det fortfarande är tvärtom. Exempelvis leder i regel yrkesprogram på gymnasiet, som killar i högre utsträckning väljer, betydligt snabbare till jobb. Inom många akademiska yrken överskottsutbildas det däremot kraftigt, och sedan början på 1990-talet har etableringsåldern på svensk arbetsmarknaden stigit med mellan 6 och 10 år på grund av den kraftiga ökningen av högskolestuderande. Generellt ligger den svenska cirkaåldern för etablering en bra bit över OECD-snittet.

Redan i dag får kvinnor ut betydligt mindre i pension. Det är en utveckling som knappast gagnas av att de utbildar sig längre, med studieskulder och allt vad det innebär, och sedan går ett kortare arbetsliv till mötes. Att kvinnor fortfarande tar ut den största delen av föräldrarförsäkringen och vab-dagar innebär en ytterligare eftersläpning i deras löneutveckling och så småningom också för deras pension.

quote
Redan i dag får kvinnor ut betydligt mindre i pension. Det är en utveckling som knappast gagnas av att de utbildar sig längre, med studieskulder och allt vad det innebär, och sedan går ett kortare arbetsliv till mötes.

De män som ibland beskrivs som förlorare - som utbildar sig på yrkesprogram till traditionella arbetaryrken och bor utanför städerna - drar i många fall vinstlotten ekonomiskt jämfört med kvinnor som går långa universitetsprogram.

Låt inte bilden av vad som är statusfyllt i samhället vara skygglappar för vad som också kan vara en förlustaffär. Och framför allt, låt inte lång och olönsam högre utbildning bli ytterligare en kvinnofälla.

Läs mer

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Borås

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Samordnaren: ”Stort intresse hos befolkningen att få veta om de har antikroppar eller inte”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

Borås

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Pojke föll av mc under färd

Bollebygd

Pojke föll av mc under färd

Polisen har upprättat en anmälan.

Arkivbild.

Mark

BROTT: Prejad förare svårt skadad – ambulanshelikopter kallades in

Vägen stängdes av.