Annons

Amanda Broberg: Det är svårt att leva ibland, men …

Medikaliseringen av samhället är behändig, just för att den inte bara presenterar ett problem – utan också en lösning. De mest alldagliga motgångarna finns det en lösning på. Och den ska alltid vara inom räckhåll, oavsett om det är psykolog på videosamtal i mobilen eller lyckopiller som levereras till dörren.
Amanda BrobergSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 14 september 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
”Det som sker i dag är inte en tabubeläggning av psykisk ohälsa – det är en normalisering”, skriver ledarsidans krönikör Amanda Broberg..
”Det som sker i dag är inte en tabubeläggning av psykisk ohälsa – det är en normalisering”, skriver ledarsidans krönikör Amanda Broberg..Foto: Stina Stjernkvist/TT

Digitaliseringen spelar så klart sin naturliga roll i den ökande tillgängligheten. I en ny reklamfilm från företaget Meds rider artisten Måns Zelmerlöw runt naken på en häst och lovsjunger företaget för att de kan leverera medicinerna som ska lindra hans besvär direkt till dörren. ”24/7 finns de där för mig, allt för hälsan, tänka sig” sjunger Zelmerlöw. Allt för hälsan, sammanfattar vår samtid rätt bra. Det är antagligen därför som alla obehagliga och negativa känslor instinktivt stämplas som dess antites: ohälsa. I termer av psykiskt mående har det blivit ett sätt att slippa rättfärdiga allt som är svårt. Explosionen av psykisk ohälsa som ständigt försöker förklaras, förklaras nog bäst med just det – en svårförståelig utvidgning av begreppet.

”Att då och då bli ledsen är naturligt. Mörka tankar kommer och går hos de flesta människor. Vi drabbas av motgångar och sorger. Men det är inget som någon ska behöva vända sig till en psykakut för.” säger psykiatrikern Stefan Krakowski i en intervju i Dagens Nyheter (13/9). Han menar att det i dag ställs psykiatriska diagnoser på människor som reagerar på ett fullt normalt sätt på jobbiga saker som hör livet till.

Annons

Det är svårt att leva ibland, hur hade det annars kunnat kännas så enkelt andra gånger? Alla dalar i måendet kan inte alltid förklaras med depression. Men den starka hälsonormen bidrar till att många betraktar nedstämdhet som någonting onormalt. Sociala medier och den lyckorusiga yta alla själva kan dirigera och visa upp gör knappast saken bättre.

I dag går det att må dåligt över det mesta. Uppbrottet, klimatet, en stressig vecka på jobbet eller husdjurets bortgång. Vårdappar lockar med obefintlig väntetid och psykologsamtal direkt i mobilen. Medicinerna kan levereras direkt till dörren. Samtidigt har utskrivningen av psykofarmaka exploderat. Mellan 2014 och 2018 mer än fördubblades exempelvis andelen flickor mellan 10 och 14 år som äter psykofarmaka.

Det som sker i dag är inte en tabubeläggning av psykisk ohälsa – det är en normalisering. Att medicinera bort motgångarna, som om varje dålig dag berodde på kemisk obalans är att etablera en norm med orimliga förväntningar. I den måste man alltid måste vara lycklig, annars är det något fel.

Alla tycks ha förenats i dessa krafttag mot ohälsan, även om det innebär att hela generationers vardagsproblem och motgångar medikaliseras. Att tioåringar ska äta antidepressiva. Inställningen till psykisk ohälsa i dag är inte bara ohälsosam, den är sjuk. De som hamnar i kläm är unga människor som tror ständig lycka och hälsa är det normala.

Allt för hälsan, tänka sig. Det är så förbaskat ynkligt, tänker jag.

Annons
Annons
Annons
Annons