unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Broberg: Almedalen är inte en bra idé nästa år heller

Att Almedalsveckan nu ska kortas nästa år räcker inte. Veckan måste avskaffas.
Politikerveckan i Almedalen - en demokratisk mötesplats eller ett dyrt jippo?
Politikerveckan i Almedalen - en demokratisk mötesplats eller ett dyrt jippo?
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Årets julimånad innehöll ingen sedvanlig Almedalsvecka, som på grund av risken för smittspridning ställdes in. Det bästa för skattebetalarna och det offentliga samtalet hade varit att göra det till en permanent åtgärd. På knappt tio år har myndigheter, kommuner och regioner ökat sina arrangemang under veckan från 154 stycken 2010, till 527 förra året. Det är en tredubbling, och notan står skattebetalarna för.

2018 anordnade Burlövs kommun med 18 000 invånare, hela 14 seminarier. Detta motiverades i efterhand på kommunens hemsida med att de ville vara på plats och inspirera då de trots sin “relativa litenhet” hade lyckats på flera områden.

Samma år anordnade Migrationsverket ett tjugotal seminarium, bland annat på temat ”Varför har vi så svårt att prata om migration?”. Hur svårt det är att prata om ett ämne som dominerat svensk debatt sen 2015 besvaras inte. Kanske var man tvungen att vara på plats.

Priset under det året tar ändå Malmö Stad som anordnade ett mingel där presentationen var “Ingenting som ska sägas, göras eller presenteras.” Skattepengar lades alltså på att hyra en lokal för att vara tysta och göra ingenting.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Listan kan göras länge. Seminariumhetsen är inte bara dyr utan utmynnar också i de mest besynnerliga initiativ. Kvoterade paneler, seminarier där man pratar om att man måste prata om saker och publik som hade en alldeles för lång kväll på mingel med fri bar föregående kväll för att lyssna uppmärksamt.

De flesta som har varit i Almedalen vet också att det inte bara är seminarierna och minglen som är problemet - utan kombinationen av dessa. Vid 08:54 kryllar Visbys kullerstensgator av stressade kommunikationskonsulter och opinionsbildare som småjoggar försenade mot morgonens första seminarium. Om dem inte väser det till någon medarbetare, så kan man utläsa deras tanke “Klarar jag detta ska jag inte dricka ikväll”. Ett löfte som om det hade hållits 24 timmar innan hade fyllt en funktion. Tur då att de flesta seminarier bara är sammanfattningar av det som redan sagts under året och att inga som helst motkrav ställs på seminariepubliken mer än att hålla ögonen öppna. Autopilot blir snart allas strategi.

I äktenskapet mellan seminariehets, alkohol- och representationskultur och skyhöga hyror för lokaler och logistik kommer en dyr och destruktiv vecka. Att notan, lågt räknat, hamnar på 100 miljoner kronor för skattebetalarna är också ett resultat av det dyra uppehället under Almedalsveckan. Resepriserna till Visby trissas upp många månader i förväg och kostnaderna för att hyra hus och lägenheter är skyhöga.

Det första problemet löste Region Dalarna ett år med att chartra ett plan till politikerna för att de skulle slippa ta färjan eller reguljärflyg, vilket kostade skattebetalarna 400 000 kronor. Det andra problemet löste Region Uppsala 2016 med att dra över sin Almedalsbudget med 100 procent - och betala nästan 28 000 enbart för varje politikers boende.

I bästa fall rör det sig om världens dyraste årskrönika med rekorddyra seminarier som försvinner i Visbybruset. I värsta fall rör det sig om en dyr och demokratiskt destruktiv institution som riskerar att skapa politikerförakt.

Läs mer

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Hon utsattes för sol-och-vårare – vill varna andra

Borås

Hon utsattes för sol-och-vårare – vill varna andra

”När jag sa nej till att skicka pengar blev han vansinnig”

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

Borås

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Pojke föll av mc under färd

Bollebygd

Pojke föll av mc under färd

Polisen har upprättat en anmälan.

Arkivbild.

Mark

BROTT: Prejad förare svårt skadad – ambulanshelikopter kallades in

Vägen stängdes av.