Bostadspolitik utan rim och reson

När grävmaskinerna gick fram som ett oväder genom det svenska stadslandskapet under 1960- och 1970-talet tömdes staden på invånare till förmån för kontors- och butikskomplex.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2009

I Stockholm, mer än på andra ställen, drevs detta till sin spets. I de gamla Klarakvarteren finns det i dag 985 bostäder samtidigt som det finns omkring 45.000 arbetsplatser.

Stockholms stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd, Kristina Alvendal (M), lanserade i dagarna det geniala förslaget att omvandla delar av det stora kontorsbeståndet i Stockholms City till bostäder. Men fastighetsägarna ställer sig skeptiska inför förslaget.

Inte på grund av efterfrågan på bostäder, inte heller eftesom trycket på kontorslokaler är stort. Nej det beror på att hyressättningen för bostäder är reglerad medan det råder fri prissättning för kontorslokaler.

Ett tydligare exempel på de absurda konsekvenserna av hyresregleringen på bostadsmarknaden är svårt att hitta.

Anders Gustafsson

vik. ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.