GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Borås gör rätt som siktar högt

Ett höghus på Knalletorget blir ett lyft för hela staden.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 22 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På onsdagskvällen röstade fullmäktige ja till förslaget som gör det möjligt att bygga det omtalade höghuset på Knalletorget.
På onsdagskvällen röstade fullmäktige ja till förslaget som gör det möjligt att bygga det omtalade höghuset på Knalletorget.Foto: Rebecka Åsbrink Claesson

Det är knappast i postorderskor och Algots kostym som blivande boråsare kommer att göra entré i stora staden. Såväl mode som preferenser i livsstil har ändrats sedan Galenskaparna & After shave framförde sin Boråsversion av ”New York, New York”. Men att människor trivs här och söker sig hit är inte nytt. Enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik ökade kommunens invånarantal med 377 personer eller 0,3 procent mellan 2020 och 2021. I början av 2022 bodde 114 091 personer i kommunen, och ökningen berodde både på inflyttning och fler nyfödda.

Det är glädjande att staden och bygden växer. Men det är ingen naturlag att det fortsätter så. Om trenden ska bestå måste Borås även fortsättningsvis erbjuda det som befintliga och potentiella invånare efterfrågar.

En fingervisning om vad det kan vara finns i den vision för Borås som presenterades under hösten 2021. Visionen om framtidens Borås, som den heter, visar att en rad lokala aktörer har tydliga förväntningar på sin hemstad. Under ett antal workshopar fick företrädare från bland annat invånare, näringsliv, civilsamhälle och akademi delge sina tankar. I kategorin stadsmiljö lyftes bland annat ”bra bostäder i innercentrum” och ”ett levande centrum med fler restauranger och butiker”.

Det förstnämnda – bostäder i innercentrum – ser nu ut att bli verklighet. Det innebär förhoppningsvis att det senare – ett mer levande centrum – blir en naturlig följd.

”Det är glädjande att staden och bygden växer. Men det är ingen naturlag att det fortsätter så.”

På onsdagskvällen, fem år efter att idén föddes, gav kommunfullmäktige efter en lång och engagerad debatt tummen upp till det omtalade projektet Morfeus, ett höghus med upp till 24 våningar och plats för 140 hyreslägenheter.

För att det skulle bli möjligt krävdes en ändring av detaljplanen så att den tillåter antingen 1-5 eller 19-24 våningar, vilket alla partier utom KD och SD ställt sig positiva till. SD:s Kristian Silbvers har beskrivit det tänkta nybygget som ”galenskaper” och en ”gigantisk pinne rakt upp”.

Och visst, det kommer att bli ett nytt landmärke som sträcker sig mot skyn. Alla uppskattar inte höga byggnader. Det är snarare regel än undantag att höghusplaner möter ett visst motstånd från såväl politiken som lokalbefolkningen. Det bör även poängteras att höga hus inte passar överallt. Vid sådana spektakulära byggplaner ställs tvärtom extra stora krav på läge, arkitektur, historiska värden och liknande.

Men i det här fallet väger fördelarna över nackdelarna. En maffig byggnad med många bostäder kan vara precis vad som behövs för att blåsa nytt liv i ett centrum som annars riskerar att stagnera när butiker bommar igen och konsumenter väljer andra ställen för sina inköp.

För att inte tala om den positiva flyttcirkus som 140 nya lägenheter skulle sätta igång.

Rätt hanterat har Morfeus potential att bidra till en lyckad stadsutveckling.

För om vi lyckas här, finns inga mer besvär.

Då har vi allt, Borås Borås.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.