GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Borås en riktig ”nolla” på vindkraft

Sol, sommar och friska vindar drar genom Sjuhärad. Synd då att här finns så få vindkraftverk.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 20 juli 2022
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vindkraftverk på Öland. I Sjuhärad finns det få av dem.
Vindkraftverk på Öland. I Sjuhärad finns det få av dem.Foto: JONAS EKSTROMER

I ett antal mycket informativa artiklar har BT:s reportrar Agnes Westberg och Frida Dam Bergstedt fångat det märkliga och motsägelsefulla i att Sjuhärad, som inte utmärker sig som ett område där det skulle råda stiltje särskilt ofta, har så lite vindkraft.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

I dagsläget finns 22 vindkraftverk fördelat på tre kommuner. Borås, som sällan missar ett tillfälle att framhålla sig som en både hållbar och klimatmedveten stad, har inte ett enda. Även Bollebygd, Herrljunga och Svenljunga har valt att förbli ”nollor”.

Om Sjuhärad hade utgjort rikslikare hade Sverige haft mycket stora problem med att uppnå riksdagens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040.

2021 fanns det 4752 vindkraftverk i landet, vilket ger ett snitt på 16 vindkraftverk per kommun – om bara alla hade tagit sin del av ansvaret. Men här får även den kritiske sansa sig och backa en aning: Det är helt enkelt inte rimligt att det ska råda lika fördelning av vindsnurrorna.

De passar illa i stadsmiljö men gör sig däremot alldeles utmärkt i lands- och glesbygdsområden och Sjuhärad är som bekant ett geografiskt område där det mesta utgörs av just gröna ytor. Här finns gott om platser som lämpar sig alldeles utmärkt för just vindkraft, på samma sätt som det i mer tättbefolkade delar finns gott om outnyttjade lägen för att exempelvis installera solpaneler. Och den politiker som vill ligga nära folkviljan kan glädja sig åt att det finns ett förkrossande opinionsövertag att ta rygg på för att Sverige ska satsa på förnybart. Det visar inte minst den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

”Den som mot bättre vetande ändå tror att så är fallet, och att en eller flera små bygdereaktorer runt om i Sjuhärad vore grejen, får vackert svälja sin besvikelse.”
Mikael Hermansson

Helt klart märks dock en viss mättnadskänsla i opinionen. Och precis som andra samhällsfrågor märks skillnader i det höga stödet som handlar om allt från kön, ålder, utbildningsnivå, bostadsort till partisympatier. Men det finns en närhetsaspekt med i spelet om vindkraften som inte ska underskattas: 40 procent vill inte ha en vindsnurra inpå knuten, 33 procent säger att det är okej. 27 procent säger varken bu eller bä. Fascinerande nog är det inte bara stadsboende och högutbildade som märks av bland de positiva.

Kärnkraften då? Just nu handlar debatten om hur små, seriebyggda reaktorer med bättre bränsleekonomi ska kunna bli verklighet. Men sådana blir i bästa fall aktuella först i en avlägsen framtid. Vattenfall ska nu undersöka om det är möjligt – trots att det mest grundläggande talar emot det hela: Går det ens att miljöpröva ny kärnkraft utan att helt blunda för dagens regelsystem?

Den som mot bättre vetande ändå tror att så är fallet, och att en eller flera små bygdereaktorer runt om i Sjuhärad vore grejen, får vackert svälja sin besvikelse. Svensk kärnkraft är bara tillåten där den redan finns. Och även om denna fortsätter att koka vatten ett antal år ytterligare, går atomepoken rimligtvis snart mot sitt ofrånkomliga slut.

Vinden däremot, den lär fortsätta att blåsa.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.