1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Borås bör glädjas – men ingen anledning känna tacksamhet

Att myndigheten Swedac utökar i Borås från 80 till 120 tjänster är glädjande, men inget att känna tacksamhet över.
Tivoliattraktioner vill man ju gärna att de fungerar som de ska... sådant som att dylika kontrolleras som de ska arbetar Swedac med.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det senare borde inte behöva skrivas, men det har ju kommit att bli så med statliga verksamheter; den mentala utgångspunkten har länge varit att de ”egentligen” hör huvudstaden till, och ”utlokaliseras” – ni hör ju på ordet! – myndigheter är det mest till besvär för de anställda och sämre lär verksamheten bli, vilken expert vill flytta till Bonnköping, liksom?

Måndagens besked om myndighetsflyttar kan mycket väl ha snabbats på av att både Stefan Löfven och ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi är fostrade utanför 08, men linjen med fler statliga jobb bort från Stockholm har stöd i den i stort sett eniga parlamentariska landsbygdsutredningens slutrapport i fjol.

Västra Götaland och Borås har skäl att fortsätta hålla trycket mot ”Stockholm” uppe: Enligt en genomgång som Statskontoret gjorde 2016 var den relativa ”underrepresentationen” av statliga jobb i länet 21 procent motsvarande drygt 8 100 jobb, om fullständig statlig rättvisa skulle råda. Värst i landet är det inte, till exempel Halland och Kalmar ligger sämre till, men obalansen är orimlig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé illustrerar med en skylt hur fördelningen av myndigheters huvudkontor ser ut, län för län. 129 i Stockholm...
Foto: Handelskammaren

Handelskammarens Johan Trouvé påminde nyligen i en debattartikel att Västra Götalandsregionen i en rapport visat att Västsverige under 2012-2014 förlorade i snitt 680 högutbildade per år. Hur många civilingenjörer regionen än lockar är det viktigt med en rimligare balans inom samhällsvetartunga sektorer, som myndigheter.

Certifiering av vattenmätare är en del av Swedacs verksamhet.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Om drygt två år ska alltså den för de flesta okända institutionen Swedac ha hela sin verksamhet i Borås. De 40 tjänster och den verksamhet som i dag finns i Alvik i västra Stockholm är besläktad med Rise/SP:s uppdrag och lämpar sig väl just här. I Swedacs portfölj ingår att hålla koll på ackreditering och godkännanden av allt från vattenmätare till tivolianläggningar.

Så: Borås har anledning att känna glädje, om än inte tacksamhet. Och Swedac i alla ära, det mest primära som Sjuhäradsborna har att hålla ögonen på är att staten tar ansvar för primäruppgifter som rättsväsendet, de högre utbildningarna och infrastrukturen.

Läs mer

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.

Borås

Hemvändare och semesterfirare – Landvetter vaknar till liv igen

Fler och fler ger sig iväg på semester och en del har lyckats ta sig hem efter att ha hamnat i lockdown utomlands.

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”