Bönor och magsjuka - hur hänger de ihop?

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Bönor är bra mat som både mättar och får kroppen att må bra. Allt till en billig penning. Men det är livsviktigt att veta hur de ska hanteras. Annars kan det gå som i Skellefteå.
Foto: Jessica Gow/TT
Bönor är bra mat som både mättar och får kroppen att må bra. Allt till en billig penning. Men det är livsviktigt att veta hur de ska hanteras. Annars kan det gå som i Skellefteå.

Den stora matmyndigheten Livsmedelsverket går från klarhet till klarhet. Först med ändrade kostrekommendationen för äldre - mer fett skyddar bättre än frukt och grönt. Nu genom att komma med påminnelser som förr inte var nödvändiga.

Tidigare i år drabbades Skellefteå av ett större utbrott av magsjuka. Boven i dramat visade sig vara den som inte kunnat tillaga bönor på rätt sätt. Nu kommer en skarp uppmaning om att blötlägga torkade bönor noga innan de kokas. Annars får de så kallade lektinerna som finns i bönor, många och synnerligen oönskade effekter. Bönor måste blötlägga i minst tolv timmas innan de sköljs och kokas, och vattnet från blötläggningen får inte användas i matlagning.

"Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter", skriver Rickard Bjerselius, toxikolog på den stora matmyndigheten i ett pressmeddelande.

Här finns ett samband som inte talar till vår samtids fördel. Med senmoderniteten kom helkonserver och halvfabrikat. Snart infann sig take away-tiden och äta ute- trenden gjorde sitt intåg. Micron gjorde saker med synen på tillagning som för många av oss förvandlade det naturliga till något obegripligt.

Någonstans längs vägen försköts balansen till slut så långt åt ena hållet att de kunskaper i matlagning som ofta traderats mellan generationerna gick förlorad. Alla tv-program om matlagning till trots.

Det går naturligtvis att se delar av denna utveckling som organiskt kopplad till samhällsförändringarna på både lång och kort sikt. Jobb, familj, barn, barnbarn, åldrande föräldrar tar tid, tid, tid. Alla dessa krav, krav, krav på att marknadsföra sig själv, vara social och träna, träna, träna har en baksida.

Att i ett läge av fulltecknade agendor och en ständigt gnagande oro för att inte gå i takt med samtiden lämnar lite utrymme för att minnas hur torkade bönor ska hanteras.

Jag är trots allt optimist. Förr eller senare kommer insikten om sambanden krypande. Sensmoralen av magsjukeepidemin i Skellefteå och Livsmedelsverkets skarpa tillrättavisning är att det moderna livet trots allt kräver kunskaper från tider som vi sedan länge gjort det mesta för att komma bort ifrån.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.