1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mikael Hermansson: Bönor och magsjuka - hur hänger de ihop?

Den stora matmyndigheten Livsmedelsverket går från klarhet till klarhet. Först med ändrade kostrekommendationen för äldre - mer fett skyddar bättre än frukt och grönt. Nu genom att komma med påminnelser som förr inte var nödvändiga.
Bönor är bra mat som både mättar och får kroppen att må bra. Allt till en billig penning. Men det är livsviktigt att veta hur de ska hanteras. Annars kan det gå som i Skellefteå.
Foto: Jessica Gow/TT

Tidigare i år drabbades Skellefteå av ett större utbrott av magsjuka. Boven i dramat visade sig vara den som inte kunnat tillaga bönor på rätt sätt. Nu kommer en skarp uppmaning om att blötlägga torkade bönor noga innan de kokas. Annars får de så kallade lektinerna som finns i bönor, många och synnerligen oönskade effekter. Bönor måste blötlägga i minst tolv timmas innan de sköljs och kokas, och vattnet från blötläggningen får inte användas i matlagning.

"Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter", skriver Rickard Bjerselius, toxikolog på den stora matmyndigheten i ett pressmeddelande.

Här finns ett samband som inte talar till vår samtids fördel. Med senmoderniteten kom helkonserver och halvfabrikat. Snart infann sig take away-tiden och äta ute- trenden gjorde sitt intåg. Micron gjorde saker med synen på tillagning som för många av oss förvandlade det naturliga till något obegripligt.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Någonstans längs vägen försköts balansen till slut så långt åt ena hållet att de kunskaper i matlagning som ofta traderats mellan generationerna gick förlorad. Alla tv-program om matlagning till trots.

Det går naturligtvis att se delar av denna utveckling som organiskt kopplad till samhällsförändringarna på både lång och kort sikt. Jobb, familj, barn, barnbarn, åldrande föräldrar tar tid, tid, tid. Alla dessa krav, krav, krav på att marknadsföra sig själv, vara social och träna, träna, träna har en baksida.

Att i ett läge av fulltecknade agendor och en ständigt gnagande oro för att inte gå i takt med samtiden lämnar lite utrymme för att minnas hur torkade bönor ska hanteras.

Jag är trots allt optimist. Förr eller senare kommer insikten om sambanden krypande. Sensmoralen av magsjukeepidemin i Skellefteå och Livsmedelsverkets skarpa tillrättavisning är att det moderna livet trots allt kräver kunskaper från tider som vi sedan länge gjort det mesta för att komma bort ifrån.

Läs mer

Corona i Sjuhärad

Så har äldres hälsa påverkats av coronapandemin i Borås

”Längtan efter sammanhang är stark hos många äldre personer just nu.”

Nyheter

Bilist kraschade in i villa – åtalas

”Det var nog väldigt halt för jag bara gled”.

Fosterbarnen

60 år senare – Borås stad stäms efter övergrepp på barnhem

Flera tidigare fosterbarn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vanvård och psykisk misshandel.

Insändare

Debatt: Dags att kungafamiljen gör rätt för sig

Låt Carl Gustav Bernadotte och hans familj göra rätt för sig och själva arbeta för sitt uppehälle, skriver Republikanska Föreningen Sjuhärad.

Borås

Skickades hem från Säs i taxi – fick stroke

Fallet anmält till Inspektionen för vård och omsorg

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet