Anela Murguz: Böcker ska läsas – inte ligga som prydnad

Det säger något om vår samtid att böcker numera fungerar som en inredningsdetalj.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 januari 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Fyllda bokhyllor allt ovanligare i Hemnetannonser.
Fyllda bokhyllor allt ovanligare i Hemnetannonser.Foto: Janerik Henriksson/TT

En ”coffee table book” om ”coffee tables”. Hur kom du på den idén?! 

Det är programledaren Regis Philbin som ställer frågan till Kramer i ett gästspel i Seinfeld. Alltså satte en av västvärldens mest berömda komediserier fingret på en rätt märklig inredningstrend redan för drygt 30 år sedan: Innehållslösa böcker som utfyllnadsprydnad.

Vad man väljer att pryda sitt hem med, och hur man gör det, står förstås var och en fritt att välja själv. Men nog säger trenden något om den tid vi lever i. Men framförallt hur nedvärderat bildning numera är.

För trots att det är rätt uppenbart att de barn som växer upp med välfyllda bokhyllor och högutbildade föräldrar klarar sig bättre i skolan tar medelklassen nu ner bokhyllan. Den passar inte i den minimalistiska livsstilen.

Och medan bokhyllan tas ned dyker ett nytt slags bok fram istället, vilket Catharina Miller belyste i en essä på kultursidan i BT (7/11 2021). Hon skriver att ”pappersboken har vid sidan av sin trogna läsekrets fått draghjälp på ett otippat sätt, liknande lp-skivan, förr på sophögen, numera en dyr inredningsdetalj”.

”Men det är fortfarande ytan som är viktigare än innehållet. Och något mer fördummande än så kan jag inte tänka mig.”
Anela Murguz

Och mycket riktigt är inredningsdetaljen dyr. På Gina Tricots hemsida kan man exempelvis beställa hem ”Chanel Catwalk”, som de själva kallar för coffee table-bok, för 699 kronor. Och på Akademibokhandelns hemsida finns en hel avdelning för så kallade coffee table-böcker. Visserligen uppmuntrar Akademibokhandeln till läsning av dessa böcker när de skriver att det är ”en fin inredningsdetalj lika mycket som en intressant och inspirerande bok”. Men det är fortfarande ytan som är viktigare än innehållet. Och något mer fördummande än så kan jag inte tänka mig.

Det är mycket möjligt att inredningsböckernas intåg på marknaden och i hemmen är en revansch mot att bokhyllorna plockats ner. Men som jag betonat i flera ledarartiklar under hösten är samhällets sviktande intresse för böcker och läsning något som går igen på flera områden. Svenska ungdomars fallande läslust är ett exempel. Den svenska skolans snålande på läroböcker ett annat.

Det är med andra ord inte alls säkert att läslusten i samhället skulle öka av att böcker numera i allt högre grad fungerar som prydnader istället. Dessa böcker är primärt inte till för att läsas. Men det är trots allt en bättre trend än den som gick ut på att välfyllda bokhyllor skulle plockas ner.