Böcker är bättre än skärmar

Ledare Artikeln publicerades
Vuxna måste föregå med goda exempel vad gäller barn och ungas medievanor.
Foto: Erik Nylander/TT
Vuxna måste föregå med goda exempel vad gäller barn och ungas medievanor.

Det kan knappast komma något gott ur att 95 procent av landets alla fyraåringar använder internet.

Sociala medier öppnar för en helt ny, sammanlänkad värld. Aldrig tidigare har det varit så enkelt för ungdomar att hålla kontakt med sina kompisar. Det är underhållande och det går att uttrycka sig själv och sina intressen på de olika forumen. Men det roliga kommer också med en baksida. Risken att råka ut för mobbning, hot och andra otrevligheter är påtaglig och andelen unga som blir utsatta på internet har ökat enligt en ny rapport som Statens medieråd presenterade i veckan.

Rapporten visar också att internetanvändningen går ned i åldrarna. Användningen av sociala medier bland barn i åldrarna nio till tolv år har fyrdubblats sedan 2012, och antalet ungdomar som använder internet är så pass stort att det inte kan ske en ökning mer. 97 procent av sjutton- och artonåringarna är aktiva på sociala medier. Samtidigt har läsningen bland unga aldrig varit så låg som nu. Bara 11 procent av artonåringarna uppger att de läser.

Mer än hälften av ungdomarna uppger dock att de är medvetna om att deras tid vid skärmen är problematisk. Sociala medier stjäl tid från andra viktiga saker i form av läxor, sömn, fritidsaktiviteter och inte minst läsning. Och ju äldre de blir desto mer medvetna om riskerna är de. Men det räcker inte enbart med att ungdomar är kritiska till sina medievanor. De måste också ta steget att välja bort skärmen till förmån för de sysslor som annars riskerar bli liggandes åt sidan.

För det krävs vuxna som föregår med ett gott exempel. När skolan i allt högre utsträckning köper in fler datorer och skärmplattor än böcker riskerar man att sända fel signal. Likaså när föräldrar hellre ger sin fyraåring en mobil än läser en bok. Mobilen och surfplattan kan aldrig ersätta alla de fördelar som kommer i samband med att man läser en fysisk bok. Redan nu kommer smakprover av de konsekvenser som en hel generation riskerar att dras med, när utbildning efter utbildning larmar om studenter som vare sig kan skriva eller uttrycka sig på korrekt svenska.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.