Blått kort för arbetstagare i EU?
Det måste födas fler barn och det behövs inte minst en ökad arbetskraftsinvandring. EU-kommissionen har tidigare föreslagit ett så kallat blått kort för arbetskraftsinvandring, men utan någon speciell kravprofil.
Så som ofta händer när en fråga hamnar i parlamentets utskott vill man där dock vara med och sätta sin prägel på förslaget. Ofta görs det mer komplicerat och ibland sätts det upp rent skadliga kriterier. Så är tyvärr fallet med blåkort för arbetstagare som diskuterades i Europaparlamentets sessionssal på onsdagen.
Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter vill definiera ”högkvalificerad arbetstagare” som en person med antingen universitetsexamen eller fem års relevant yrkeserfarenhet. Värre är att arbetsgivaren måste erbjuda en tjänst med en lönenivå på 1,7 gånger medellönen i den aktuella staten. Det skulle i Sverige motsvara 43.860 kr/månad. Det är en milt sagt hög nivå.
Saken är långt i från avgjord men förslaget är ändå av den typ där Europaparlamentet har medbestämmande tillsammans med ministerrådet. När det blå kortet diskuterats igen så är ändå frågan om inte de strikta reglerna finns kvar.
Det vore i så fall negativt för svenskt vidkommande. Regeringen arbetar ju för att Sverige ska ta emot en större andel arbetskraftsinvandrare, men migrationsminister Tobias Billström har inte satt några löne- eller utbildningskrav. Det ska räcka med att en arbetsgivare ser det som nödvändigt att söka sig utanför unionens gränser för att finna rätt kompetens.
Riksdag och regering kan använda sig av EU på olika sätt. Antingen kan man ta åt sig äran av ett förslag som vi genom EU-direktiv förbundit oss att genomföra. Om EU:s regler däremot skulle inskränka på regeringens liberala arbetskraftsmodell har vi däremot all anledning att klaga. Det tyder på en rädsla för massinvandring och onödig protektionism från unionens sida.?
Ledarredaktionen