Annons

Blås inte ungdomarna på sysselsättning

Ingen tonåring borde få betalt utan att jobba i sommar.
Ledare • Publicerad 15 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Förra sommaren var Olle Larsson (glasögon med lövblås) och Alexander Nilsson två de Sjuhäradsungdomar som fick feriejobb, här på Överlida grus och transport.
Förra sommaren var Olle Larsson (glasögon med lövblås) och Alexander Nilsson två de Sjuhäradsungdomar som fick feriejobb, här på Överlida grus och transport.Foto: Marie Haglund

Människan mår bra av att ha roligt. Det senaste pandemiåret har inte varit särskilt roligt. Men det behöver vi nog inte oroa oss så mycket över. För skojigheter kommer och går. Meningsfullhet, däremot, det borde vi prata mer om. För utan något meningsfullt att ägna oss åt blir vi i värsta fall passiva och olyckliga.

Just meningsfullhet blev aktuellt i veckan när arbetslivsförvaltningen i Borås stad tvingades inse att det inte blir några feriejobb inom äldreomsorgen i sommar. Det innebär att 300 unga boråsare riskerar att stå utan betald sysselsättning, förutom de knappt 130 som har sökt men inte beviljats någon plats.

Annons

Osäkerhet kring feriejobben syns även på andra håll i Sjuhärad, exempelvis i Tranemo och Ulricehamn.

För den som har räknat med sitt feriejobb är det illa nog att bli av med jobb och lön. Men det finns en sak som skulle vara värre för dessa tonåringar; att få lön utan krav på motprestation. Det är att göra ungdomarna en björntjänst.

”Men framför allt får de uppleva, på det mest konkreta sätt, sambandet mellan ansträngning och belöning.”
Kajsa Kettil

Fördelarna med ett sommarjobb eller ett kommunalt feriejobb är många; den anställda får lära sig vikten av att passa tider, ta ansvar, att utföra det arbete som förväntas. Som en bonus får de även nosa på den gemenskap som uppstår i ett arbetslag där man hjälps åt, och glädjen när helgen och ett par dagars välförtjänt ledighet hägrar.

Men framför allt får de uppleva, på det mest konkreta sätt, sambandet mellan ansträngning och belöning.

Det vore visserligen inte särskilt lyckat att dra in de jobb som dessa unga personer har blivit lovade. Å andra sidan skulle det sända mycket märkliga signaler att betala ut lön utan att något arbete har utförts.

Det betyder inte att Borås stad agerar fel. Tvärtom är det klokt att följa Smittskydd i västra Götalands rekommendation att inte låta feriearbete inom äldreomsorgen. Det handlar om de äldres hälsa, men faktiskt även ungdomarnas, med tanke på de senaste månadernas smittspridning i denna ålderskategori.

Däremot är det något sent påkommet att ta detta beslut i maj, utan att ha en plan B i beredskap. För det kan knappast komma som en överraskning att det inte är lämpligt att släppa in 300 ovaccinerade tonåringar hos kommunens äldre.

Nu brådskar det att skaka fram så många jobb som möjligt. Ett tips kan vara att inspireras av Bollebygd. Där kommer alla som har sökt feriejobb att erbjudas coronasäkra arbetsuppgifter.

Enligt Sebastian Pettersson, som är projektansvarig för feriearbeten i Bollebygds kommun, blir det mycket fixarjobb som att måla, rensa och snygga till på badplatser och i parker.

Dags att även Borås utemiljöer får ett ansiktslyft i sommar?

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons