Bistånd utan uppföljning

Svensk biståndspolitik har förändrats i grunden sedan alliansen tog över makten.
Ledare • Publicerad 17 mars 2010

Utvärdering och måluppfyllelse betonas på ett annat sätt än tidigare, liksom effektivitet. Dessutom har de marknadsekonomiska inslagen ökat. Det har varit en på det hela taget positiv utveckling.

Det partiknutna stödet till demokratiutveckling har dock inte följt med på tåget. När Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete, Sadev, utvärderar nyttan av de 75 miljoner kronor som kanaliseras via riksdagspartierna, radar frågetecknen upp sig. Det är visserligen svårt att mäta demokratiutveckling. Har partierna verkligen mognat efter att ha tagit del av biståndsfinansierade konferenser och rådgivning?

Ändå är Sadevs slutsatser anmärkningsvärda. Riksdagspartiernas stöd förefaller vara behäftade med just de sjukdomar som regeringen och Sida försöker råda bot på inom andra områden av biståndspolitiken. Hit hör brister i måluppfyllelse och uppföljning. Desto mer upprörande är det att Vänsterpartiet via Vänsterns internationella forum har kanaliserat skattemedel till anti-demokratiska krafter i Colombia.

Det oreformerade kommunistpartiet Partido Comunista Colombia har använt sina 260.000 kronor inte bara till studiecirklar utan till kampanjverksamhet och därmed brutit mot Sidas regler (Expressen 12/3). Det är bra att vänsterns internationella forum fördömer regelbrottet i kraftiga ordalag. Men varför ska demokratistöd över huvud taget gå till ett kommunistiskt parti? Avslöjandet förstärker bilden av ett vänsterparti som har svårt att kapa banden med sitt kommunistiska förflutna.

Den nuvarande utformningen av stödet är dessutom problematisk. En konsekvens av dagens regler kan bli att Sverigedemokraterna har rätt till stöd om de kommer in i riksdagen, hur mycket beror på hur många mandat de får. Vilka främlingsfientliga krafter kommer då att få ta del av svenska skattemedel?

Demokratier startar inte krig med varandra är ett gammalt axiom som har visat sig stämma väl med verkligheten. Ett demokratiskt system hänger dessutom samman med en fungerande rättsstat. Att stärka partisystem och yttrandefrihet är därför ytterst lovvärda biståndsprojekt.

Desto mer betydelsefullt att det hanteras på rätt sätt. Det partifinansierade stödet behöver en rejäl översyn.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.