Annons

Daniel Braw: Bidens ålder ett allt större problem

Ålder är något mer än en siffra – den insikten tycks ha drabbat åtskilliga amerikanska politiker, bedömare och skribenter under sommaren.
Daniel BrawSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 30 juli 2022
Daniel Braw
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
President Joe Biden sågs som ett säkert kort, men börjar ge ett alltmer förvirrat intryck.
President Joe Biden sågs som ett säkert kort, men börjar ge ett alltmer förvirrat intryck.Foto: Meg Kinnard

President Joe Bidens höga ålder har blivit föremål för åtskilligt problematiserande, och ingalunda enbart på den republikanska kanten. ”Joe Biden är för gammal för att bli president igen”, skriver Michelle Goldberg i New York Times.

Dagens krönikör

Daniel Braw

är utrikesdebattör och fil. dr i historia.

Biden, som fyller 80 år i november, är den äldste person som någonsin har tillträtt presidentposten i USA. Motkandidaten i 2020 års presidentval, Donald Trump, drog envist uppmärksamhet till åldersfrågan med sitt ständiga tal om ”Sömnige Joe”. Men i slutänden slog Biden ännu ett rekord och fick flest röster i ett presidentval någonsin.

Annons

Tecknen på hög och stigande ålder har dock blivit alltmer uppenbara, samtidigt som ämbetets påfrestningar är omänskliga.

Biden har att kämpa med en inflation på över nio procent, en utmaning som dessutom kraftigt försvårar hans övergripande politiska idé att med massiva statliga investeringar ena och hela USA. Han står också inför ett allt svårare politiskt läge, där republikanerna väntas få majoritet i representanthuset i höstens mellanårsval. Och som om inte detta vore nog har han de egna popularitetssiffrorna att begrunda. Bidens popularitet är i dagsläget lägre än vad Trumps var vid motsvarande tidpunkt i mandatperioden.

Och problemen hänger sannolikt ihop. En allt större andel av de amerikanska väljarna uppfattar att Biden är fel person att kraftfullt ta itu med de svårigheter som medborgarna upplever. Det inger inte ökat förtroende när presidenten tappar bort sig i resonemang, säger fel eller ser allmänt trött ut.

”Att riskerna ökar på grund av att Biden helt enkelt inte orkar med sitt arbete är en historisk ironi, för valet av Biden var i hög grad en fråga om riskminimering.”
Daniel Braw

Det finns till och med ett inslag av risk i presidentens felsägningar. Biden väckte förvåning när han angående Rysslands angrepp på Ukraina talade om att president Putin måste bort, ett ställningstagande som onekligen lät som om USA strävar efter regimskifte i Moskva – vilket presidentens medarbetare sedan var tvungna att förneka.

Men Biden har på samma sätt väckt misstro i Kina genom att antyda att USA har en förpliktelse ingripa till Taiwans försvar i händelse av kinesisk invasion. ”Detta ställer potentiellt taiwaneserna i en fruktansvärt svår situation där vi har gjort politiska utfästelser som presidenten inte kommer att leva upp till med militära resurser”, har experten Kori Schake vid American Enterprise Institute sagt.

Att riskerna ökar på grund av att Biden helt enkelt inte orkar med sitt arbete är en historisk ironi, för valet av Biden var i hög grad en fråga om riskminimering. För demokraterna var han att föredra eftersom han inte väckte lika mycket negativa känslor som de andra – han var den minst riskabla motkandidaten till Trump. Och för en majoritet av de amerikanska väljarna innebar Biden ett löfte om normalitet och förutsägbarhet efter Trumpårens kaos och instabilitet.

Med en tilltagande osäkerhet och instabilitet i omvärlden har dock detta löfte alltmer kommit att betvivlas. ”Kombinationen av USA:s tillstånd för närvarande och den läkare som är i tjänst känns ohållbar”, skriver journalisten Mark Leibovich i tidskriften The Atlantic.

Annons
Annons
Annons
Annons