Annons

Beskatta kapital – inte sparande

Socialdemokraterna vill beskatta sparande i investeringssparkonton. Detta är bara bra om taket ligger så högt att det inte drabbar småsparare.
Ledare • Publicerad 13 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Det måste löna sig att arbeta och spara.
Det måste löna sig att arbeta och spara.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Socialdemokraterna vill begränsa sparande i ISK, investeringssparkonton. Det har av förklarliga skäl väckt skarpa reaktioner eftersom använder den enkla aktiesparform som ISK innebär.

Tidigare har ledarredaktionen skrivit om hur aktiesparande bland den bredare befolkningen gör börsen mer demokratisk. Det är viktigt att fler sparare blir en del av börsmarknaden för att på så vis få inflytande över den.

Annons

Minns Göran Hägglunds (KD) Almedalsdal om verklighetens folk. Det är just detta verklighetens folk som måste få möjligheten att spara sin hårt beskattade inkomst för att säkra en bättre framtid för sig och sin familj. Socialdemokraterna har alltid utgett sig för att representera den vanliga människan. Men partiets förslag visar återigen hur dåligt förankrad socialdemokratin är i verkligheten.

”Det är just detta verklighetens folk som måste få möjligheten att spara sin hårt beskattade inkomst för att säkra en bättre framtid för sig och sin familj.”
Edel Irén Segersam

Sparekonomen Frida Bratt påpekar att detta förslag slår mot dessa vanliga småsparare i stället för höginkomsttagare. Det är däremot fullt rimligt att ha någon sorts beskattning på aktiesparande. I dag förlorar staten skatteintäkter på att människor tjänar pengar på sina aktier i stället för att jobba.

Någon form av gräns på aktiesparande behövs. Det är till exempel betydligt högre skatt på lön än på vinst från aktier. Problemet är att taket som diskuteras gäller tillgångar mellan 100 000 och 200 000 kronor. All vinst över detta tak ska därefter beskattas med 30 procent. Det är orimligt att straffa småsparare på det här sättet.

En lösning på detta hade varit att endast beskatta ISK-sparande hos de allra rikaste. Det är först där de stora vinsterna görs och det är där man får ut mer skatteintäkter. Taket borde ligga så pass högt att det endast slår mot dem som har mycket stort kapital.

Förslaget kommenterades häromdagen av Kajsa Dovstad i Göteborgs-Posten. Där berättar hon hur två personer med samma månadsinkomst, där den ena lever på avkastning utan att skatta medan den andra jobbar som läkare och behöver betala 33 procent i skatt på sin inkomst. Hon framhåller vikten av att en höjd skatt på kapitalinkomst bör gå hand i hand med en sänkt skatt på lön.

Det som borde beskattas är de högsta kapitalinnehaven. Det ska inte löna sig att sitta i en fåtölj och få pengar som trillar in endast för att man besitter ett stort kapital. Men det borde definitivt löna sig att man lyckats lägga undan 200 000 för att spara till bostad. Eller för att man utfört ett hårt arbete. Det måste löna sig att både jobba och att spara.

Edel Irén SegersamSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons