1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Benådning är det enda rätta

I fallet med Iryna bör regeringen nu agera och benåda henne. En utvisning av ett offer för terrorn på Drottninggatan borde inte ses med blida ögon av statsministern.
Stefan Löfven (S) och regering kan enligt grundlagen benåda personer och häva myndighetsbeslut som fått personliga följdverkningar.
Foto: Jessica Gow/TT

Iryna kom från Ukraina för att besöka Sverige. Hon var en av de många offer som skadades vid terrordådet på Drottninggatan i april 2017. Hennes högra ben amputerades och hon fick ett tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna i rättegången mot terroristen. Under det senaste året har hennes ansökan om förlängt uppehållstillstånd valsats igenom domstolar och beskedet kom förra veckan. Avslag.

Nu har de rättsliga instanserna tagit slut. Om beslutet verkställs kommer Iryna tvingas lämna landet i augusti.

Domaren Krister Thelin beskriver i SvD (den 11 juli) hur regeringen enligt regeringsformen har rätt att benåda och upphäva myndighetsbeslut som påverkat enskilda personers liv och egendom. Det finns enligt Thelin inget risk för regeringen om de väljer att ingripa . Ett beslut om nåd är unikt för det enskilda fallet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Benådning är en av de kraftfullaste verktygen som regeringen har. Den ledande principen är annars att regeringen varken ska kommentera eller påverka enskilda fall. Men benådning ger möjlighet till undantag. Att regeringen nu tvekar om vad de ska göra är förståeligt. Det krävs extrema omständigheter för att benådning ska vara aktuellt.

I Irynas fall manar dock omständigheterna till nåd. Hon förlorade sitt ben i terrordådet. Hon låg och blödde på Drottninggatan likt alla de andra. De fysiska och psykiska skadorna behandlas bättre i Sverige än i Ukraina. Regeringen har ett moraliskt ansvar att agera.

Under hennes tid i sjukhuset besökte statsministern Stefan Löfven (S) henne. Han försökte trösta henne och sa efteråt att han led med henne. När han frågades om han kunde göra något svarade han att statsministern inte kunde lägga sig i hennes fall. Regeringen får nämligen inte påverka pågående myndighetsärenden.

Men nu är beslutet taget. Hon kommer utvisas. Det är nu som regeringen och Löfven kan agera. Med stöd i lagen kan de häva kravet på utvisning.

Migrationsministern Morgan Johansson (S) vill inte kommentera ärendet. Hans pressekreterare har dock meddelat Expressen (den 9 juli) att regeringen inte övervägt någon nåd.

Sen dess har dock en formel nådeansökan skickat in av Irynas juridiska ombud. Nu har hennes fall till slut landat på regeringens bord. Om regeringen tycker att paragrafrytteri står högre än andra principer blir det talande för deras syn på uppdraget som statsråd.

Kommer regeringen tillåta terrorns offer att stanna och ta del av den svenska sjukvården, eller ska de tiga när hon sätts på planet hem till Ukraina? Valet är deras.