Annons

Anela Murguz: Befria anställda från onödiga möten

Hand upp om du någon gång suttit på ett möte och känt att det hade räckt gott och väl med ett mejl.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 februari 2024 • Uppdaterad 28 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sakine Madon, politisk redaktör på UNT, är trött på onödiga möten. Ledarsidans Anela Murguz förstår det.
Sakine Madon, politisk redaktör på UNT, är trött på onödiga möten. Ledarsidans Anela Murguz förstår det.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För journalisten och opinionsbildaren Sakine Madon blev mötena i rollen som politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning så många att hon sade upp sig nyligen. Till branschtidningen Journalisten var hon helt öppen med att ”strategidokument, möten och annat” som ingår i chefsrollen inte är hennes grej. Hon vill skriva, skriva, skriva – och tycka.

Man kan inte undvika alla administrativa uppgifter på en arbetsplats. Men nog sätter hon fingret på vad författarna Mats Alvesson och Stella Cizinsky har kallat för funktionell dumhet. Det vill säga en miljö i vilken det lönar sig att ställa upp på de meningslösa premisserna i stället för att ifrågasätta organisationen.

Annons

I den senaste boken de skrivit tillsammans, Dumhetsbekämpning – bättre organisationer och mer mening i arbetet (Fri tanke, 2023), driver de tesen att byråkratiseringen av framför allt offentlig sektor är illustrerande för denna funktionella dumhet. Sakta men säkert har administration, möten, onödiga tjänster, utvecklingsarbeten, värdegrunder och dylikt svällt medan kärnan med verksamheten urholkats.

Författarna nämner sjukvården som ett exempel. Att en av huvuduppgifterna är att lindra och bota är ett påstående som de allra flesta skulle instämma i. Ändå var nästan två av tre nyanställningar i Region Stockholm de senaste 15 åren en administratör, enligt författarna.

Det säger sig självt att en så ineffektiv arbetskultur skrämmer iväg de mest besjälade medarbetarna. Hur många Sakine Madon finns det ute på skolorna, i sjukhuskorridorerna och på myndigheterna där denna dumhet är som mest utbredd?

Annons
Annons
Annons
Annons