Annons

Bättre sommarpussel i Ulricehamn

Skolinspektionen har en viktig uppgift framför sig när den nu ska ta sig an anmälan från tvåbarnsmamman i Ulricehamn som BT skrev om i går.
Ledare • Publicerad 12 mars 2010

Mamman kritiserar att semesterstängda förskolor innebär att barnen måste lämnas till okänd personal på andra ställen.

Av kommentarerna på nätet att döma är hon inte ensam om den uppfattningen. Andra ser i anmälan en anklagelse mot att personalen tar ut semester och tycker att föräldrar minsann borde ta hand om sina barn själva, samhället kan inte ställa upp med allt.

Annons

Den tid är förbi då Sverige stängde i juli och i stort sett alla, utom de ständigt kämpande i vården och andra liknande sysslor, kunde nicka uppmuntrande till varandra: ”Trevlig semester – vi ses om fyra veckor”.

Nu pusslas det på alla håll. Företag måste hålla igång produktionen, kraven på tillgänglighet ökar i alla verksamheter, och familjer som vill ha semester samtidigt men ändå försöka ge barnen så lång ledighet som möjligt, fixar och tricksar så gott de kan.

Till den verkligheten måste också kommunerna anpassa sig. Även den familj där det blev ledigt sent i augusti eller tidigt i juni istället för juli har rätt att ställa krav på barnomsorgen. Därmed inte sagt att verksamheten kan pågå med full styrka året om, även personalen som sliter i barnomsorgen har rätt till semester.

Men med ökad flexibilitet och pusslande även från kommunens sida, borde det inte vara omöjligt att möta den nya tidens krav på ett bättre sätt än vad som tycks vara fallet i Ulricehamn.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons