Annons

Bättre nu än för sent, Johansson

Beskedet att hjälpa de afghanska tolkarna är det enda rätta.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Foto: Christine Olsson/TT

Först undvek regeringen ämnet. När försvarsminister Peter Hultqvist (S) slutligen uttalade sig, för knappt en vecka sedan, hade han bara dumheter att komma med när han gömde sig bakom luddiga regler som han påstod att regeringen inte kunde påverka. Men på tisdagen insåg slutligen regeringen att det inte finns något alternativ till att ge de afghanska tolkarna det skydd de förtjänar.

Med tanke på att Socialdemokraterna har drivit samma linje tidigare när skyddet för tolkarna har kommit upp till diskussion, är det föga sannolikt att partiet skulle ha ändrat uppfattning på några få dagar. Detta trots att talibanerna oroväckande snabbt gör allt större landvinningar, vilket riskerar att drabba alla dessa fundamentalister ser som förrädare.

Annons

Hit hör de tolkar och andra ur lokalbefolkningen som har hjälpt internationella styrkor att öka säkerheten i landet. Andra länder som haft trupper i Afghanistan tycks både ha och följa en moralisk kompass, och flyger just nu de berörda personerna och deras familjer bort från befarat fängslande, tortyr eller till och med död. I de områden som fallit till talibanerna syns nu män åka runt på motorcyklar i jakt på personer från en lista. Det är inte svårt att föreställa sig skräcken hos den som har ställt upp för fienden.

Samtidigt som USA, Frankrike, Tyskland och andra länder tar sitt ansvar, har de tolkar som arbetat för Sverige tvingats inse att de är övergivna.

”Det är en – om än sen – utmärkt vändning av ett händelseförlopp som annars skulle ha dragit skam över Sverige.”
Kajsa Kettil

På tisdagen meddelade även den danske socialdemokratiske utrikesministern Jeppe Kofod att landet välkomnar afghaner som har arbetat för Danmark och som på grund av det är hotade i Afghanistan. Och detta alltså från den nordiska regering som är mest restriktiv till invandring.

Förhoppningsvis bidrog det danska S-beskedet till att den svenska regeringen vände. Men störst effekt lär oppositionens markering ha haft. För lyckligtvis nöjde den sig inte med att kritisera beslutet att lämna tolkarna vind för våg. På måndagen krävde Moderaterna att regeringen skulle agera i frågan, och partiet fick snart stöd av Centerpartiet och Miljöpartiet.

Kort därefter meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att Migrationsverket och Försvarsmakten nu samarbetar för att hitta de tolkar som tidigare har arbetat för de svenska Isaf-styrkorna. Arbete pågår även för att se hur dessa kan få skydd i Sverige.

Det är en – om än sen – utmärkt vändning av ett händelseförlopp som annars skulle ha dragit skam över Sverige. Och det är inte alltid lätt att backa inom politiken. För detta förtjänar regeringen och Morgan Johansson uppskattning både från svenska folket och de afghaner som förhoppningsvis undkommer talibanerna.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons