Annons

Bättre koll när kommunen köper tjänster hade inte skadat

Erfarenheterna talar sitt tydliga språk. Kommunen måste ha bättre koll på vilka företag man köper tjänster av.
Ledare • Publicerad 5 december 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Över åtta miljoner kronor har Borås stad spenderat på tjänster från Kvalitetsflytt.
Över åtta miljoner kronor har Borås stad spenderat på tjänster från Kvalitetsflytt.

10 000 kronor – så mycket har Borås stad betalat Kvalitetsflytt i snitt per arbetsdag. Totalt handlar det om åtta miljoner kronor under fyra års tid, vilket framgår av BT:s granskningsserie om företaget och dess kopplingar till kriminell verksamhet.

Reaktionerna som följt därefter vittnar om de svårigheter som finns om var gränsen ska dras. Å ena sidan måste tidigare straffade personer få en andra chans. Något som görs bäst genom att dessa återigen kommer in på arbetsmarknaden och får möjlighet att försörja sig själva. Det är inte lätt att komma tillbaka till samhället. Att vara dömd är som att vara utdömd – såväl av systemet som av allmänheten i stort. Dessa personer behöver därför oftast handledning och stöd på den nya arbetsplatsen.

Annons

Men Kvalitetsflytt, som slår sig för att vara en arbetsgivare som ger personer som tidigare blivit dömda för brott en andra chans, har enligt Borås stads CKS, Centrum för kunskap och säkerhet, inte erbjudit sina anställda några sådana möjligheter.

Å andra sidan kan inte vilka personer som helst genomföra vilka uppdrag som helst. Det är inte oproblematiskt att kommunen tar hjälp av företaget i fråga eftersom det handlar om offentliga skattepengar. Kommunen har ett ansvar för att hantera dessa medel väl, och se till att de inte hamnar i fel händer.

För ett antal år sedan lät kommunen tidigare kriminella verka som förebilder för skolungdomar i utsatta områden. Ett 20-tal personer anställdes i omgångar på en skola i Borås. Problemet var bara den att polisen kunde vittna om annat; flertals personer inom verksamheten, som kommunen stöttade, var fortfarande aktivt kriminella.

Det finns förvisso skillnader mellan vilka föreningar kommunen aktivt stöttar och vilka företag man hyr in. Men på det stora hela är det principen om att föräldrar inte ska behöva oroa sig över att deras barn ska möta kriminella individer i skolan som skall hållas högst. Det handlar därför inte enbart om att använda skattemedel på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt, utan också om boråsarnas säkerhet.

BT:s avslöjande i helgen, om en flicka på en Boråsskola som blivit utsatt för hot och trakasserier, visar är att det dessvärre finns fog för föräldrar att vara oroliga. Det hade gått att undvika – om Borås stad dragit lärdom sist något liknande inträffade.

Annons
Annons
Annons
Annons