Bästa Götalandsregionen!

Fem partier bestämde sig för att ta orden ”blocköverskridande samarbete” på allvar
Ledare • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: 
Fem som ska samarbeta. Från vänster Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (FP), Johnny Magnussin (M), Birgitta Losman (KD) och Monica Selin (KD). foto Mikael Hermansson
Fem som ska samarbeta. Från vänster Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (FP), Johnny Magnussin (M), Birgitta Losman (KD) och Monica Selin (KD). foto Mikael HermanssonFoto: 

För drygt en vecka sedan kom beskedet att samtal pågick mellan Alliansen och Miljöpartiet om att bilda en femklöver i regionen. Igår var det färdigpratat, och med den varma höstsolen som en sorts välsignelse över det blocköverskridande samarbetet mötte Johnny Magnusson (M), Birgitta Losman (MP), Jonas Andersson (FP), Kristina Jonäng (C) och Monica Selin (KD) västsvensk media för första gången.

Det kunde hängt en banderoll över dem med texten ”Välkommen till Bästa Götalandsregionen”.

För visst är det bra med block-överskridande överenskommelser – bara man tar dem på allvar.

Femklövern ser det som sin plikt att hantera det parlamentariska läget på bästa sätt. Det var också så som det unika samarbetet inleddes, som ett löfte om att den föregående mandatperioden oreda inte skulle få upprepas. Inte heller skulle Sverigedemokraterna ges möjlighet att agera vågmästare i regionfullmäktige.

Solen sken lite extra på Göteborgsmoderaten Johnny Magnusson som har sett till att partiet har lämnat 14 år i politisk exil bakom sig. Han försäkrade att den skattehöjning som väntar – och som han först valde att kalla för en ”skattejustering” – inte var något som helst problem.

Han lät nästan trovärdig.

”Jag ser inte skatt som mål utan som ett medel”, brummade den före detta partisekreteraren.

Sanning förvisso, men likafullt en svordom i det blå skåpet. Men det mesta talar trots allt för att en skattehöjning med cirka 40 öre är nödvändig, inte minst med tanke på att det i femklöverns överenskommelse ingår ett tillskott till sjukvården på 750 miljoner kronor. Ett vallöfte från Alliansens sida som kan ge vården andrum.

Ty konstanta underskott och återkommande sparbeting medför en ryckighet som i första hand går ut över vårdpersonalen och i andra hand över patienterna.

I augusti i år låg Södra Älvsborgs Sjukhus back med cirka 62 miljoner kronor mot budget. ”Anslag och uppdrag måste hänga ihop”, sa Jonas Andersson (FP) och kollade SÄS siffror en gång till. Jodå, det lutar åt mellan 90 och 100 miljoner i underskott för hela 2014.

För Birgitta Losmans Miljöparti innebär färgbytet på samarbetet inga problem. Hon fick gehör för att kollektivtrafiken inte ska hamna i skymundan och att taxehöjningarna stannar på fem procent. Samtidigt ville hon gärna att Socialdemokraterna skulle bjudas in till uppgörelsen framöver.

Men Losmans före detta regionkollega Cecilia Dalman Eek (S) gillar inte att MP har gjort en blocköverskridande överenskommelse och reducerade snabbt MP:s agerande till en högersväng. (Se ovan)

Vad säger man i det läget?

Att det är lätt att bli bitter när rödgröna samarbeten brister.

Men inte bara ?

Vad den magsura kommentaren på Twitter verkligen visar, är att allt detta fagra tal från socialdemokratisk sida om blocköverskridande uppgörelser och utsträckta händer nog mest ändå är en ploj.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.