GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Eklund: Bakom hörnet lurar rasismen

Fler Boråspolitiker än Anna Svalander (L) borde protestera när SD talar om assimilation.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 3 september 2022
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Anna Svalander (L) och Andreas Exner (SD) vid tisdagens BT-debatt på Sagabiografen.
Anna Svalander (L) och Andreas Exner (SD) vid tisdagens BT-debatt på Sagabiografen.Foto: Lars-Åke Green

Sverige har blivit ett land där etnicitet är en avgörande faktor för hur man bedömer människor. Merparten av våra politiska partier går i spetsen för den utvecklingen. Det är både sorgligt och farligt. Bakom hörnet på ett sådant resonemang lurar rasismen, som alltid vill definiera och klassificera människan efter sitt ursprung.

Ett närmast häpnadsväckande exempel på det fick vi se och höra under tisdagens valdebatt på Sagabiografen i Borås, arrangerad av Borås Tidning.

Sverigedemokraternas Andreas Exner var tydlig med vad som borde förväntas av människor som kommer till vårt land, ofta på flykt undan förtryck, svält och krig.

Det är ”svensk kultur” som ska gälla, inget annat. Människor från andra länder ska inte integreras, de ska ”assimileras”, det vill säga helt överge sin egen kultur och i stället anamma majoritetsbefolkningens seder och bruk.

Varför då? Jo, för att, enligt Exner, främmande kulturer per definition är av ondo, kriminella, kvinnoförtryckande och religiöst intoleranta.

Visst, man hör detta ofta numera, inte bara från Sverigedemokrater, så jag borde kanske inte ha reagerat. Men det var något i Exners blinda patos, hans entoniga hätskhet och hans helt oreflekterade och onyanserade utdömande av hela befolkningsgrupper som faktiskt skrämde mig.

Han talade om folk som du och jag, som självklart består av en mängd olika människor med olika personligheter och övertygelser, både politiska och religiösa i högst varierande grad, men dömde ut dem som lägre stående varelser. Så ser rasismen ut idag, lätt polerad och inte tydligt uttalad, men när mindre retoriskt begåvade politiker gör sig till tals för den, omedvetet eller inte, jag tror exempelvis inte att Andreas Exner ser sig som rasist, blir den uppenbar.

Det var också ledsamt, men talande, att endast en av de sju övriga politikerna på Sagabiografens scen på ett fungerande sätt gick till motangrepp: Liberalernas Anna Svalander. Hon pekade på det uppenbara. Vi har en fungerande lagstiftning i Sverige. Människor som bryter mot lagen ska straffas, oavsett vilket ursprung de har. Men att påstå att andra kulturer än svenska inte ska tillåtas existera i Sverige eftersom de är mindre värda och dessutom försöka göra politik av den synen är ovärdigt ett öppet demokratiskt samhälle. Det är människor som begår brott, inte kulturer. Se människan. Inse att Sverige idag skulle vara ett betydligt fattigare land, både kulturellt och ekonomiskt, utan den invandring vi har haft.

Fler än Anna Svalander borde under BT:s debatt tydligt ha tagit avstånd från Exners påståenden. Att så inte skedde säger en del om hur den svenska politiken har förflyttat sig de senaste åren, både nationellt och lokalt. Möjligen är Anna Svalander bekymrad över vart hennes eget parti är på väg i den utvecklingen. Åtminstone borde hon vara det.

Vi har numera till och med en statsminister som pratar om att hon inte vill se ”Somalitowns” i Sverige. Hon befinner sig därmed långt från en av sina företrädare, Olof Palme, som vid sin sista partikongress 1985 citerade poeten Ragnar Thoursies klassiska dikt ”Sundbybergsprologen”:

En öppen stad,

ej en befästad, bygger vi gemensamt.

– Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet.

Fina diktrader, en vision att leva för. Men den kan aldrig uppfyllas om vi dömer ut hela befolkningsgrupper som mindre värda. Goda samhällen kan bara byggas om vi respekterar allas våra olikheter.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.