Annons

Viktoria Bäck: Pionjärskap äventyrar patientsäkerheten

Socialstyrelsen har lagt lagförslaget om minskad åldersgräns på könskorrigering på hyllan. Men hotbilden kvarstår om svensk sjukvård i den här frågan ska fortsätta präglas av pionjärskap framför sunt förnuft.
Viktoria Bäck
Ledarkrönika • Publicerad 25 maj 2020
Viktoria Bäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
050625. Skuggspel med hand.  Foto. Hasse Holmberg. Kod 96  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
050625. Skuggspel med hand. Foto. Hasse Holmberg. Kod 96 COPYRIGHT SCANPIX SWEDENFoto: Hasse Holmberg

Socialstyrelsen har lagt lagförslaget om minskad åldersgräns på könskorrigering på hyllan. Men patientsäkerhetens hotbild kvarstår om svensk sjukvård ska fortsätta präglas av pionjärskap framför sunt förnuft.

Krishantering och krisberedskap är ord som ekar i den pågående debatten, men i verkligheten har den senare har legat i det fördolda till priset av den förra. I Sverige hanterar vi kriser som inte sällan liknar en fumlande manövrering som garneras med ett “Vi såg det inte komma.”. Blicken vandrar från kris till kris, men det förebyggande arbetet förskjuts till försummelse.

Annons

Kanske gör vi det helt enkelt för svårt för oss själva.

Dagens krönikör

Victoria Bäck

studerar journalistik vid Södertörns högskola.

“Andra länder har sprungit om Sverige med en mer modern lagstiftning. Det är hög tid för Sverige att följa efter.”. Så uttryckte sig dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) om regeringens lagförslag som lades fram 2018 om en modernare lagstiftning kring könskorrigering på unga. Syftet var en snabbare väg till operation för att byta kön genom att sänka åldersgränsen från 18 till 15 år, utan föräldrars samtycke. Men Annika Strandhälls uttalande pekar på att lagförslaget inte enbart handlade om transpersoner med könsdysfori. Det omfattade även idén om att bevara den svenska självbilden som pionjär.

Sverige är i högsta grad ett progressivt land, men när politiker ser sjukvården som ett område för internationell kapplöpning är det inget annat än dårskap. Dessutom, ska en medicinsk fråga som anses vara av progressiv karaktär behandlas med mindre aktsamhet? En sterilisering omfattas i regel av en åldersgräns på 25 år, men för könskorrigering (som också innebär sterilisering) gäller idag från 18 år.

”Lagförslaget är stoppat och virusets härjning börjar tämjas. Men bakom varje kris gäckar en ny.”

Efter Uppdrag Gransknings program om transpersoner som ångrat sin könskorrigering minskade antalet remisser till Mottagning för könskongruens- och dysfori (KID) drastiskt. Det kan vara så att den nyanserade bilden lett till trendbrottet. Dessutom meddelade Socialstyrelsen i tisdags 12/4 att de säger nej till lagförslaget om sänkt åldersgräns. Så vad säger regeringen till allt detta? Socialminister Lena Hallengren (S) avböjde att kommentera situationen eftersom hon är fullt upptagen med den rådande pandemin. I vanlig ordning flackar blicken på en annan kris.

Lagförslaget är stoppat och virusets härjning börjar tämjas. Men bakom varje kris gäckar en ny. Pionjärskap är så mycket mer än radikala beslut, och med den insikten kanske vi en dag kan säga: Vi såg det komma.

Annons
Annons
Annons
Annons