Avvecklingen gör EU sårbart
EU som gemensam marknad är världens största importör av energi. Men det finns många frågor att ta ställning till. Vilken slags energi ska man satsa på? Varifrån ska den köpas? Hur ska den transporteras?
Det märks att försörjningen är en strategisk fråga där varje land står sig själv närmast. Till exempel måste den tyska regeringen ta hänsyn till en hemmaopinion som är starkt emot kärnkraft. Kolkraft har man dåliga erfarenheter av. I stället köper det stora industrilandet rysk gas, något som i sin tur gör några av de östeuropeiska länderna oroliga. De minns hur Ryssland använt gasexporten som påtryckningsmedel.
EU:s energipolitik har som mål att ge de europeiska konsumenterna billig el, skydda dem från energikriser, samt minska koldioxidutsläppen. Med den nuvarande politiken möter EU som helhet egentligen inget av målen. Satsningar på till exempel vindkraft är visserligen bra, men det hjälper inte produktions- industrins behov.
Importen kommer att öka om inte ny energiteknik tas fram snabbare än vad äldre teknik fasas ut, men just nu forceras avvecklingen av kärnkraft. Det bidrar till att göra EU sårbart.
Kanske kommer fler länder att erkänna problematiken när de möts idag. Utrikesministrarna kommer nämligen också att diskutera händelseutvecklingen i Syrien och relationen till Ryssland. Det kommer bli svårt att innan kaffet prata om hur Putin agerar i Syrienfrågan och efter kaffet föreslå att man ska bli mer beroende av hans regim.
Det bästa vore om Europa satsade på att bli mer oberoende av omvärlden. Visserligen är det synd att samarbete om energifrågor inte kan vara det verktyg för integration med Ryssland som många hoppats på. Men det stora landet i öst väljer sin egen väg. För Sveriges del handlar det om att se om sitt eget hus. Om Tyskland avvecklar sin energiproduktion bör vi stärka vår.
Klimathotet gör då kärnkraft till det enda rimliga alternativet. Vi bör påminna oss själva om att både vårt kalla klimat och vår tunga produktion gör oss beroende av en god energitillgång. En europeisk energikris skulle drabba oss hårt.
Ledarredaktionen