Annons

Avtalsrörelse under press

Sammanhållningen inom LO-familjen sprack redan vid budgivningen. Nu liksom tidigare gånger reserverade sig industrifacken mot den gemensamma jämställdhetspott som ligger särskilt Kommunal varmt om hjärtat.
Ledare • Publicerad 6 september 2011

Det är begripligt att industrifacken i första hand vill gynna sina egna lågavlönade medlemmar framför kvinnor i andra förbund. Lika lön för lika arbete är ett grundläggande krav, men jämställdhetspottens hundralapp gör ingen avgörande skillnad på den svenska segregerade arbetsmarknaden. Jämställdhetspotten känns mest som en symbolfråga som lyfts fram varje gång det är avtalsförhandlingar.

Splittringen inom LO är negativ för fortsättningen och kan även skada löneutvecklingen. Stegrande krav från de olika förbunden riskerar att bli samhällsekonomiskt kostsam. Med tanke på den ansträngda ekonomiska situationen på många håll i EU, vilken även kommer att drabba den svenska arbetsmarknaden, är ansvar och sammanhållning särskilt viktiga ledord.

Annons

Det var därför klokt av statsminister Fredrik Reinfeldt att tala om parternas förmåga att ta ansvar för att undvika inflationsdrivande lönenivåer (TT 5/9). Det är onödigt att politisera och så split i kommande förhandlingar.

Den svenska arbetsmarknaden är jämförelsevis konfliktfri. Parterna brukar sköta sig. Det är något att ta fasta på när tonläget är högt.

Och även om det talades om orealistiska krav från arbetsgivarsidan igår verkar LO:s utgångsbud på 3,5 procent lönepåslag men minst 860 kronor per månad inte alls orimligt.

Samtidigt är det inte fel att påminna om de fyra jobbskatteavdragen vilka medfört att stora delar av LO-kollektivet fått 1200-1500 kronor mer i plånboken. Detta borde rimligtvis ha haft en avkylande effekt på lönekraven även om ett sådant erkännande aldrig skulle komma från LO-borgen.

Situationen i omvärlden manar till försiktighet. Varken Håkan Juholt eller Wanja Lundby-Wedin kan unna sig att blunda för den globala krisens påverkningar. Farorna i avtalsförhandlingarna ligger kanske inte så mycket i löneutvecklingen som vad man är beredd att göra eller inte göra för att fila ner trösklarna för unga och invandrare.

Vill LO visa ansvar bör det finnas ett intresse av att låta ingångslönerna inte följa med i löneutvecklingen. Hellre ett insteg på arbetsmarknaden för några hundralappar mindre än att inte få chansen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons