GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Även svenska partier utnyttjar människors okunskap

Att de flesta medborgare på de flesta områden är tämligen okunniga är ingen nyhet.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 30 augusti 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Mycket talar för att det den här valrörelsen har skett ett trendbrott, och att SD:s sätt att förvanska eller bortse från etablerade fakta har spridit sig till deras nya samarbetspartner, skriver Jesper Strömbäck.
Mycket talar för att det den här valrörelsen har skett ett trendbrott, och att SD:s sätt att förvanska eller bortse från etablerade fakta har spridit sig till deras nya samarbetspartner, skriver Jesper Strömbäck.Foto: Fredrik Persson/TT

Vad som är nytt är att vissa partier på ett alltmer skamlöst sätt utnyttjar människors bristande kunskaper – och räknar med att de inte straffas om de blir påkomna med att sprida falsk och missvisande information.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Att de flesta medborgare har begränsade kunskaper om politik och samhälle har visat sig i en lång rad studier. Kanske kan man mycket på några enstaka områden som man är särskilt intresserad av eller arbetar med i vardagen, men på de flesta områden är de flesta inte särskilt kunniga. Det är inte särskilt konstigt: Tiden och energin räcker inte till för att vara insatt på alla områden.

Samtidigt skapar det en enorm sårbarhet som kan utnyttjas av partier och politiker, intresseorganisationer och andra som har något att tjäna på människors okunskap. I USA har detta varit uppenbart en längre tid, där politiker som Donald Trump på ett skamlöst sprider falsk och missvisande information, spelar på människors politiska okunskaper, och hänvisar till ”alternativa fakta” och påhittade uppgifter när de kritiseras för att ha fel.

Svensk politik har dock varit relativt förskonad, med undantag för SD som genom hela sin existens försökt spela på människors okunskaper och rädslor. Den strategin delar de med auktoritära högerpopulistiska partier i andra länder. De övriga partierna har dock i allt väsentligt varit noga med att hålla sig till fakta, även om de valt att lyfta fram fakta som gynnar den egna retoriken och tona ner annan fakta. Det har funnits en rädsla att anklagas för att ha fel.

Dessvärre talar den här valrörelsen för att det har skett ett trendbrott, och att SD:s sätt att förvanska eller bortse från etablerade fakta har spridit sig till deras nya samarbetspartner och att flera partier har blivit alltmer villiga att utnyttja och spela på människors okunskaper.

”Därmed utnyttjar de inte bara människors okunskap. De utnyttjar också deras tilltro.”
Jesper Strömbäck

Ett tydligt exempel är Moderaternas återkommande påstående att 700 000 utrikes födda inte är självförsörjande, och SD:s påstående att de är bidragsberoende. Som framgick i bland annat SVT:s utfrågning av Ulf Kristersson är det dock ett påstående som inte stämmer. Till att börja med säger begreppet ”självförsörjande” inget om ifall människor försörjer sig själva. Det handlar i stället om hur många som har en inkomst under 15 500 i månaden. I den gruppen ingår bland annat 163 000 personer som studerar och är föräldralediga och som försörjer sig själva. Därtill kommer ytterligare runt 219 000 som tjänar mindre än 15 500 trots att de arbetar. Att påstå att 700 000 utrikes födda inte kan försörja sig själva och är beroende av bidrag är därför inget annat än falskt och missvisande.

Detta är dock inte det enda exemplet. I debatt efter debatt förs det fram påståenden som är kraftigt missvisande eller direkt falska, och ibland kampanjar man till och med mot förslag som inte ens existerar (exempelvis bussning av elever).

När man gör den här typen av utspel räknar man kallt med att människor inte känner till fakta och därför ska gå på retoriken. Man räknar också med att anhängarna – om den falska och missvisande informationen avslöjas – ska tro mer på partiernas påståenden än på oberoende fakta. Därmed utnyttjar de inte bara människors okunskap. De utnyttjar också deras tilltro.

Det är inte vackert. Inte heller bidrar det till en konstruktiv politisk debatt. Däremot påminner det om Republikanernas radikalisering under Trump. Det bör oroa alla som värnar forskning, fakta och evidens.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.