Annons

Kajsa Kettil: Även politiker bör vara tillräckligt bildade

”Den som inte kan skilja mellan de och dem får vänta på sin dom.”
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 juli 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kronprinsessan Victoria närvarade för två år sedan vid invigningen av en skulptur föreställande Astrid Lindgren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Kronprinsessan fick hjälp av Maija Sinisalo med avtäckningen.
Kronprinsessan Victoria närvarade för två år sedan vid invigningen av en skulptur föreställande Astrid Lindgren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Kronprinsessan fick hjälp av Maija Sinisalo med avtäckningen.Foto: Claudio Bresciani / TT

Citatet kommer från Instagramkontot Villfarelser, där språkliga underfundigheter kombineras med bilder i retrotappning. Nämnda citat beskriver på ett humoristiskt sätt hur många har svårt att skilja mellan ”de” och ”dem”, och hur andra kan reta sig på dessa tabbar.

Det är sällan lämpligt att anmärka på andras språkliga misstag. Ännu värre vore det att påpeka att någon i vår närhet generellt saknar bildning.

Annons

Vissa undantag finns dock, och hit hör barn och makthavare.

Själv ser jag det som en del av mitt uppdrag som förälder att fylla på med lämplig barn- och ungdomslitteratur samt att lära barnen därhemma att undvika särskrivningar, att skilja mellan ”var” och ”vart”, ”de” och ”dem” (eller gud förbjude: ”dom”) och att rabbla oregelbundna verb på franska. Andra föräldrar bidrar på andra sätt, till exempel genom att förklara matteläxan, visa hur ett G-ackord på gitarr ser ut eller att lära sina söner och döttrar att snickra.

Barn och unga befinner sig – förhoppningsvis – i en intensiv utvecklingsprocess. Lärare, familjemedlemmar och andra närstående bör därför bidra till att barn får mer kunskap.

Och även om det är som i talesättet, att man lär så länge man lever, finns det ändå vissa krav och förväntningar på vuxnas kunskaps- och färdighetsnivå. Dessa varierar naturligtvis mellan olika yrken. Själv skulle jag till exempel inte ha platsat som vaktmästare, men var i min ungdom rätt hyfsad på att ta hand om äldre och att möta kunder i kassan på Ica.

”Det går dock inte att förvänta sig att politiker ska vara experter inom varje område, men något slags miniminivå är rimlig.”

Även politiska uppdrag har sin kravlista. Det handlar om delvis olika kriterier beroende på ansvarsområde; där en kulturminister bör ha koll på årets skörd av svensk film och litteratur, är det för en energiminister snarare en god idé att känna till förutsättningarna för att starta ny kärnkraft.

En sak bör dock vara oomtvistad: Väljarna förtjänar makthavare med en hyfsad bildningsnivå.

Just politiker och bildning var temat för en av Almedalsveckans många seminarier. Expressens kulturchef Victor Malm modererade ett samtal mellan författaren och Timbroförläggaren Andreas Johansson Heinö och Vänsterpartiets kommunikationschef Jenny Lindahl. Här lyftes bland annat Olof Palmes brevväxling med författaren Torgny Lindgren, något som skulle ses som unikt i dag när klyftan mellan intellektuella och politiker har vidgats.

En lätt frustrerad Johansson Heinö, som även är doktor i statsvetenskap, konstaterade att politikers kulturella referenser oftast begränsas till andra världskriget och Astrid Lindgren. Hans slutsats: ”Jag tror att vi får sämre samtal, jag tror att vi får sämre politik.”

Många politiker refererar gärna till Pippi Långstrump och andra Astrid Lindgren-karaktärer.
Många politiker refererar gärna till Pippi Långstrump och andra Astrid Lindgren-karaktärer.Foto: ©The Astrid Lindgren Company™ / Ingrid Vang Nyman

Han har helt klart en poäng. Det går dock inte att förvänta sig att politiker ska vara experter inom varje område, men något slags miniminivå är rimlig. Hit räknas även svensk grammatik. Därför åker skämskudden fram vid tillfällen som när Ebba Busch (KD) inte kan skilja mellan subjekt och objekt. Alla måste inte känna till namn på satsdelar, men en partiledare bör veta bättre än att formulera sitt Instagraminlägg så här: ”Inte förstått grejen med att partiledare lägger ut bilder på vad dem äter i parti och minut.”

Grammatiska färdigheter kanske inte nämnvärt påverkar en politikers förmåga att föra klok politik. Men, den som har en maktposition och vill bli tagen på allvar gör klokt i att uttrycka sig så korrekt som möjligt i såväl tal som skrift.

Annons

Här är därför en god nyhet: Som tur är kan vi alla bli bättre!

Själv har jag läst en hel del Astrid Lindgren de senaste 14 åren, men är till skillnad från somliga politiker inte någon expert på andra världskriget.

Och om vi ändå är inne på att bjuda på kunskapsluckor så har jag, som är född på 80-talet och blev vuxen just som försvaret började monteras ner och innan det blev relativt vanligt för kvinnor att göra lumpen, inte stenkoll på hur Försvarsmakten är uppbyggd och fungerar. I det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i med krig i Europa och ett Nato-medlemskap runt hörnet förtjänar BT:s läsare väl underbyggda texter inom detta område. Därför har jag anmält mig till en kurs med namnet ”Sveriges försvar”.

Men först väntar några sommarveckor där inrikespolitiken såväl lokalt som nationellt går på sparlåga. Det ger ett ypperligt tillfälle för politiker, journalister och alla andra yrkeskategorier att slå sig ner i hängmattan och varva böcker om Astrid Lindgren och andra världskriget med annat som roar och upplyser.

Här är tre tips för stora och små. Trevlig sommar!

Boktips 1

Vi var vargar av Katrina Nannestad (Harper Collins, 2022)

Ålder: 9-12 (men går utmärkt att läsa för lite yngre barn om den vuxna förklarar ett och annat). En fängslande bladvändare om andra världskriget, om barns utsatthet i krig i allmänhet och föräldralösa barn i synnerhet.

Perfekt högläsningsbok!

Boktips 2

Löpa varg av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag, 2021).

Insiktsfullt om relationer mellan människor, men även mellan människa och djur. Som bonus även informativ för icke-jägare. Den som lyssnar på boken får dessutom höra Lennart Jähkels behagliga stämma.

Boktips 3

Det första chiffret, En andra allians, Er tredje man av Denise Rudberg (Forum, 2019, 2020, 2021)

Spännande och faktaspäckat om Sveriges roll under andra världskriget, sett ur tre för rikets säkerhet viktiga kvinnors perspektiv. Nyligen kom del nummer fyra, Den fjärde doktrinen, ut och placerar sig högt på semesterns att-läsa-lista.

Annons
Annons
Annons
Annons