1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Efter åtta år är skoltoan ännu inte ren

Socialdemokraterna i Borås har haft åtta år på sig för att städa skoltoaletterna. Föräldrar till de barn som fått hålla sig under tiden kan använda sina röstsedlar för att ange hur väl partiet har lyckats
Farligt område. Skoltoaletter kan vara både otrygga och ohygieniska. Inte minst i Borås.
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

2009 genomförde Sveriges Radios Ekoredaktion en undersökning av landets skoltoaletter. 163 högstadieskolor på 100 orter föranledde omdömet ”var fjärde skoltoalett en svinstia”. Bland annat utgjorde Borås skoltoaletter ett synnerligen avskräckande exempel.

Snuskiga och nedskräpade, ohygieniska och dessutom otrygga. Efter en granskning av ett antal av Borås stads skolor 2016 formulerade sig Skolinspektionen så här: ” Elever berättar om otrygghet på flera platser, som toaletterna ”eftersom andra elever ofta låser upp dem utifrån”. Eller så pillas sand in i låsen så att en elev där inne kan bli inlåst.”

Skoltoaletten står i centrum för såväl elevers trygghet som hälsa. Som BT:s reporter Cecilia Karlsson formulerade sig i samband med en artikel om försök att förbättra toalettsituationen i Mark 2015: ”Att hålla sig en hel dag eller att undvika att dricka vätska så att man inte behöver kissa är varken bra för kroppen eller knoppen.”

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I söndagens BT skrev två tunga Socialdemokraternas ordförande i Borås, Per Carlsson och partikollegan, kommunalrådet Malin Carlsson, att partiet nu avser att ta ett ”helhetsgrepp” på de snuskiga toaletterna. Det är inte första gången det löftet ges från s-håll. Redan 2011 avgav dåvarande kommunalrådet Lena Palmén ett liknande när hon i en kommentar till fullmäktigedebatten sa att ”vi har misslyckats när det gäller skoltoaletterna och nu skall vi göra det rätt.”Det är alltid sympatiskt med politiker som förmår att medge att de gjort fel.

Sådant inger förtroende. Men när firma Carlsson & Carlsson närmar sig problemet väljer de istället att försöka flytta fokus från sitt eget ansvar. Hur ska den följande raden i debattartikeln annars förstås: ”När man läser denna artikel kan man tro att detta är en liten och trivial fråga, men det är det inte. Alla som vistats i skolan vet hur viktigt detta är.”

Socialdemokraterna har haft åtta år på sig att skapa åt trygga och rena toaletter för alla elever i Borås stads alla skolor. Många skolbarn, många föräldrar och många lärare och andra anställda kan vittna om att så inte är fallet.

Alla är överens om att göra skolan bättre. Det hade varit anständigt om dagens ansvariga socialdemokrater inte försökt skyla över det som deras egna företrädare tidigare har haft anständigheten att medge är ett misslyckande.

Läs mer

Borås

Unga tjejgäng i storbråk på Hötorget

Ett större bråk mellan två unga tjejgäng inträffade i eftermiddags på Hötorget. Enligt polisen är anmälan om misshandel upprättad.

Borås

Borås: Man anhållen – misstänks för guldbedrägeri i centrum

Smyckena var ”mer eller mindre skräp”

Borås

Gamla grannfejden på väg mot lösning – efter 22 år

✓ MSB inkopplad ✓ Delgivning med stämningsman

Corona i Sjuhärad

Smittkurvan stabilt nedåtgående – kommunen avvaktar antikroppsbeslut

Siffrorna visar färre smittade för varje vecka i Borås äldreomsorg.

Borås

Boråskrogen får servera alkohol i väntan på domstolsprövning: ”Har överklagat”

”Vi har öppet igen och är igång”

Borås

Agneta blev sjuk – får leva på svältgränsen

”Jag vill göra rätt för mig men vill kunna leva och äta under tiden”