Att vända skutan tar tid
Man har fått intrycket att om regeringen bara uppnår målet om 20.000 poliser innan mandatperiodens slut, kommer antalet lösta mängdbrott att öka, den organiserade brottsligheten att slås ut och bilbränderna att upphöra.
På senare tid har dock huvudfåran i debatten ändrat riktning till att i högre grad fokusera på kvalitet i arbetet. Polisen har kritiserats för att vara ineffektiv. Det har sagts att de nyexaminerade får göra grovjobbet medan de äldre stannar inne bakom skrivborden.
En anledning till polisens ineffektivitet är, enligt justitieminister Beatrice Ask, att organisationen är för topptung (DN 26/11). Det finns två procent fler chefer inom polisen än inom annan statlig verksamhet. Ingen skugga bör dock falla på Västra Götalandsregionen som har betydligt mindre personal med "ledningskompetens" än riksgenomsnittet (4 procent mot 8,2 procent för riket).
Enligt rikspolischefen Bengt Svensson är tätheten bland överordnade inte att förvånas över eftersom polisen faktiskt jobbar dygnet runt. Detta är nog också bara en liten del av problemet. Från organisationssynpunkt är det också märkligt att landets 21 polismyndigheter inte är ansvariga inför Rikspolisstyrelsen.
Huvudansvaret bör ligga på distriktsnivå, nära medborgarna, men Rikspolisstyrelsen i Stockholm borde ha möjligheter till kritik och insyn.
Men det är bra att polisen omstruktureras och att stenar vänds. Fler positiva effektiviseringsförslag är på gång. Ett nytt kommunikationssystem ska installeras från år 2012 och en ny sekretesslag läggs fram till våren som ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten. Den nya given med ett bättre samarbete dels mellan polismyndigheterna, dels utåt mot Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden och Skatteverket, bryter ner skadliga barriärer.
För att förändra en organisation krävs det dock även att man tänker i nya banor. Begrepp som socialisering, akademisering och dialogpolis låter visserligen bra men tar tid att genomföra i praktiken. En organisation som lever så mycket ute i verkligheten borde vara i ständigt behov av att lyssna och lära. Justitieminister Asks kritik mot att polisen är för dålig på att utvärdera sig själv är välfunnen.
Egentligen ska det inte vara så svårt. Polisen bör vara där brottslingarna är, föra en ständig dialog med medborgarna och vara mycket mer ute på fältet. Verktygen för att få till detta är på väg, bland annat i form av fler lokala polisstationer och bättre kommunikationsutrustning. Men det tar tid att ändra gamla strukturer och tänkesätt.
Ledarredaktionen