Annons

Sofia Nerbrand: Att kunna swisha för hallonen vid landsvägen är bland det finaste med den svenska sommaren

Obemannad försäljning av blommor, frukt och grönt är något vi ska vara rädda om.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 20 augusti 2024 • Uppdaterad 21 augusti 2024
Sofia Nerbrand
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gårdsförsäljning.
Gårdsförsäljning.Foto: Sofia Nerbrand

Sötman så här års är ljuvlig. Hallonen. Dahliorna. Tomaterna. Det är så fint att man kan få tag på dem genom självplock, stånd längs landsvägarna och gårdsförsäljning.

Krönikören

Sofia Nerbrand

är politisk redaktör på Kristianstadsbladet och Norra Skåne.

I dagarna har jag försiktigt valt bär efter bär för att frysa in som sommarsouvenirer till vinterns efterrätter. Jag har köpt nyslungad honung från en okänd biodlare och swishat pengar för den underbara bukett med gladiolus som jag plockade själv på ett fält. De stora äggen med dubbla gulor handlar vi i en obemannad lada, året runt.

Annons

Men det är inte bara tillgången till de lokala läckerheterna som är värdefull. Att det fungerar att sälja frukt, grönt och blommor med en skylt om hur man betalar är civiliserat. Det finns en tillräckligt stor tillit och rättskaffenhet som gör att de flesta lämnar kontanter i lådan eller skickar pengar till försäljaren via mobilen.

Detta hade faktiskt inte fungerat i alla samhällen, och vi ska känna oss stolta över den långt utbredda hederligheten. Vi ska också vårda detta fenomen genom att hedra reglerna – och få andra att göra detsamma.

Frågan är hur.

Obemannat stånd med frukt och grönt vid kustvägen mellan Kåseberga och Ystad.
Obemannat stånd med frukt och grönt vid kustvägen mellan Kåseberga och Ystad.Foto: Sofia Nerbrand

Tyvärr förekommer det svinn, snatteri och stölder i handeln. Det är inte en slump att fler och fler livsmedelsbutiker sätter upp spärrar där man behöver visa sitt kvitto för att komma ut. Självscanning av varor behöver kameraövervakas.

Vid ett stånd vid vägrenen, där jag har handlat potatis och lök i många år, finns det i sommar ett anslag om att försäljarna drabbats av stölder och att de därför har känt sig tvingade att börja med olika typer av bevakning. Det är sorgligt.

Framför allt behöver varje enskild individ förstå att det är förkastligt att stjäla. Att var och en känner att det är fel att ta andras egendom och därför avstår från att norpa åt sig är det bästa. För då behövs inte så mycket kontroller och kameror.

”Detta hade faktiskt inte fungerat i alla samhällen, och vi ska känna oss stolta över den långt utbredda hederligheten.”

För att stävja en från frestelsen att plocka på sig saker behövs även ett socialt tryck. Om man vet att omgivningen inte ser med blida ögon på tjuvar avstår man i större utsträckning från att bli en sådan.

Dessutom behövs det förstås rättsskipning av staten mot dem som stjäl. Det är också viktigt att alla brottsoffer får full ersättning för det som har tagits ifrån dem. Vi har alldeles för länge fokuserat främst på brottslingarna, men de entusiaster som delar med sig av naturens guld får inte komma till skada. Dels för att de har rätt att inte naggas i kanten, dels för att vi alla ska kunna leva i ett tillitsfullt samhälle.

Att kunna stanna till i vägkanten, hoppa ur bilen och köpa nyplockade jordgubbar av en okänd person som inte behöver vara där och ta betalt, är bland det vackraste som finns med svensk sommar.

Tyvärr mer bevakning efter stölder.
Tyvärr mer bevakning efter stölder.Foto: Sofia Nerbrand
Annons
Annons
Annons
Annons