Anela Murguz: Att hissa FN-flaggan är dåligt för freden
På torsdagen ska Förenta nationernas (FN) flagga vaja över Stora torget i Borås. Till BT (18/10) säger kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) att det är för att markera freden, med anledning av konflikten mellan Israel och terrororganisationen Hamas i Gaza.
I ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagsförmiddagen är Borås stad tydliga med sitt fördömande av Hamas attack på israelisk civilbefolkning den 7 oktober. Samtidigt uttrycker kommunen en oro över den civila befolkningen i Gaza.
Det anstår alla anständiga att fördöma terrorattacken mot Israel och i samma andetag vara tydliga med att det inte rättfärdigar oproportionerligt våld mot civila i Gaza, vars halva befolkning för övrigt utgörs av barn. Men eftersom frågan om Israel-Palestina-konflikten är så infekterad som den är, är det ”antingen eller” som gäller beroende på vilken sida av konflikten man står. Borås stad försöker nog på ett bekvämt sätt runda detta minfält genom att flagga FN-flaggan ”i solidaritet med oskyldiga civila, barn och vuxna, på båda sidor i denna konflikt”, som man skriver i pressmeddelandet. Förmodligen för att reaktionerna hade varit kraftiga, kanske rentav hotfulla eller våldsamma, om man hissat den israeliska flaggan, så som oppositionen beståendes av M, KD och SD begärt.
”Det går stick i stäv med den svenska synen som är starkt präglat av en önskebild av att vad FN borde vara.”
Men att av alla flaggor ”markera freden” genom att hissa FN-flaggan är naivt. FN är en dysfunktionell organisation som gång på gång har visat sig inte fungera effektivt i skarpa lägen. Organisationen fick kraftig kritik för att i princip ha stått handfallen inför folkmorden i såväl Rwanda 1994 som i Bosnien-Hercegovina 1995. I Rwandas fall agerade man för lite och sent på de initiala rapporterna om folkmordet där över 800 000 människor, de allra flesta tillhörande folkgruppen tutsier, dödades. Och den bosniska staden Srebrenica var uttalat under FN-beskydd när bosnienserbiska styrkor avrättade tusentals bosniakiska män i staden.
En annan försvårande omständighet är att veto-rätten i säkerhetsrådet även gäller auktoritära stater som Ryssland och Kina. Det gör det väldigt lätt för dessa länder att utnyttja veto-rätten för egna politiska syften, vilket Ryssland också gladeligen har gjort när det gäller olika typer av resolutioner i samband med invasionen av Ukraina.
Det går stick i stäv med den svenska synen som är starkt präglat av en önskebild av att vad FN borde vara. På tisdag är den officiella FN-dagen som bland andra många svenska skolor uppmärksammar på olika sätt, fast övertygade om att FN är en viktig fredsaktör. Men i praktiken har historien visat att just civilbefolkningen är de stora förlorarna i väntan på att FN ska gripa in i konflikter. Därför hade Borås stad kunnat flagga vilken tygbit som helst, i praktiken betyder det ingenting.