Anela Murguz: Att färre par skiljer sig är inte nödvändigtvis bra
Vad passar bättre att skriva om på kärlekens dag än skilsmässor? Vi har just lämnat bakom oss en av de månader då flest par skiljer sig. Förutom januari är oktober den månad då ansökningar om skilsmässa är som högst. Det finns till och med specifika datum. I år sammanföll den så kallade ”divorce day” den 3 januari, internationellt sett.
Det är ingen slump att det är så. Både januari och oktober föregås av en längre period av ledighet. Alltså är det när många par tillbringar mer tid än vanligtvis tillsammans som de inser att de inte vill leva med varandra. Det är sorgligt, men trots allt bättre än att vara fast i en relation man inte vill vara i.
Det finns inte sällan i konservativa kretsar en föreställning om att skilsmässor sker lättvindigt. Att äktenskap inte väger särskilt tungt i ett individualistiskt land som Sverige och att det inte längre finns ett utrymme för familjen, traditioner och institutioner i ett så liberalt samhälle som det svenska.
Sveriges höga grad av sekularism och individualism är en viktig förklaring till att en skilsmässa sällan betraktas som ett kontroversiellt beslut, något det fortfarande är i många andra länder. Men den som tror att det sker lätt tror helt enkelt fel. 2019 gjorde Danske Bank en undersökning som visade att var femte kvinna inte hade råd att separera. Nästan 40 procent av kvinnorna uppgav att deras ekonomi utgör ett ganska stort hinder för att kunna separera från sin partner.
Motsvarande siffra bland männen i undersökningen var 10 respektive 18 procent. Alltså är det stora könsskillnader som sannolikt beror på mäns och kvinnors olika ekonomiska förutsättningar, där kvinnor inte bara generellt sett tjänar mindre än män utan också tar ut mer i föräldraförsäkring och vab-dagar.
”Givet det som är känt hittills verkar problemet inte vara att folk lämnar ett äktenskap så fort det börjar klämma lite i skorna.”
Detta i kombination med situationen på bostadsmarknaden gör att många par inte kan separera. Förutom de skyhöga bostadspriserna, som visserligen är på väg ner nu, ringlar även köerna till hyresrättsmarknaden långa. Det underlättar inte direkt för en tråkig, men förmodligen högst nödvändig, separation. Samtidigt visar färska siffror att antalet skilsmässor blir färre för andra året i rad.
År 2020 fick domstolarna in drygt 31 600 ansökningar om skilsmässa. Året därpå var siffran nere på 28 258 ansökningar och 2022 minskade antalet par som ansöker om skilsmässa till 27 648. Om det är en trend som kommer att hålla i sig är svårt att veta med tanke på det ekonomiska läget. Vad man däremot kan uttala sig om är privatekonomins betydelse vid separationer.
Givet det som är känt hittills verkar problemet inte vara att folk lämnar ett äktenskap så fort det blir lite jobbigt, utan att alldeles för många verkar vara kvar i något de inte vill. Ännu värre är att det i så många fall beror på ojämställdhet.