1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Att äta vilt är inte lätt

Varje år kartlägger Världsnaturfonden WWF hur livskraftiga olika bestånd av matfiskar är. Svenska insjöfiskar lyfts fram som bra val. Men det är inte helt lätt att varken få tag på eller tillaga dessa fiskar.
Lake må vara ful, men den är god att äta och ett bra val för miljön.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Viltkött är ett bra alternativ för den som minska sitt klimatutsläpp eller bara blanda lite i kosten. Jagat kött har länge fått ligga i jägarnas egna frysar år efter år utan att nå andra än den närmaste kretsen. När vilt till slut började dyka upp i affärernas frysdiskar är det fortfarande få som vet hur de ska tillagas.

Det är svårt att få viltkött till marknaden. Kontrollprocesser och testtagning gör att vissa djur som vildsvin blir långt dyrare än vad de kunnat vara. Processen är nödvändig men att det är så komplicerat avskräcker många jägare från att ens försöka sälja till en bredare allmänhet. Även om det har gått långsamt har viltkött ändå börjat bli vanligare. Nu har jag till och med sett det på pizza.

Viltfångad fisk har dock långt att gå innan de blir vanliga på tallriken. Det är inte ovanligt att fisk som fångas aldrig tillagas. Det är få som vet hur de ska tillagas. Men nu med recept på internet handlar det snarare om andra hinder.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Världsnaturfonden WWF årliga fiskguide för hållbara matfiskar pekar ut svenska insjöfiskar som abborre, sik, röding och lake som goda val om man vill äta fisk. Fisken är våra sjöar och vattendrag är långt fler än bara stapelvaran laxen. Fisken i insjöarna borde bli en lika självklar del av svensk matkultur som hjort eller älgkött.

Fisk i svenska insjöar är dock inte helt oproblematiskt. Miljö­gifter och olika metaller har gjort att man inte bör äta fisken allt för mycket. Röding från Vättern bör till exempel inte ätas fler en två till tre gånger per år av vissa riskgrupper. Men merparten av fiskarna är ändå okej att äta för alla. Så länge man varierar är det inga större problem.

En ökad konsumtion av sjöfiskar skulle kunna avlasta lite den överfiskningen som nu sker på mer populära fiskarter såsom torsken. Konsumenterna sitter i det här fallet på mycket av makten.

Viltfångad fisk är inte billigare än odlingar eller de havsfångade. Men det skulle definitivt berika vår svenska matkultur och vara en tjänst för naturen. Att äta vilt är inte alltid lätt, men det är bra ändå.

Läs mer

Sport

Elfsborg vann – men stjärnan bars ut skadad: ”Högg till”

Efter slutsignalen kände Jimmy Thelin oro över Joseph Okumus skada.

Sport

Norrby rånades på poäng: ”Det är hemskt”

Benjamin Arapovic var sekunder ifrån att gå segrande ur sin debut från start.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.