Lars Stjernkvist: Arne Kjörnsberg lyssnade och sökte lösningar

Arne Kjörnsberg begärde inte ordet särskilt ofta, men när han gjorde det tog han sats från en gedigen värdegrund och rejäla sakkunskaper.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 21 mars 2023
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arne Kjörnsberg var under 20 år ett tungt politiskt namn för Socialdemokraterna och bland annat ordförande i både finans- och skatteutskottet.
Arne Kjörnsberg var under 20 år ett tungt politiskt namn för Socialdemokraterna och bland annat ordförande i både finans- och skatteutskottet.Foto: Anders Robertsson

Det är alltid mer okej att slå uppåt, och därför måste politiker tåla kritik. Men när det talas om vad ”ni politiker tycker” eller hur ”ni politiker är”, då känner jag hur mitt käkparti stelnar. Det är en slarvig generalisering, som om fritidspolitikern i Ulricehamn har samma villkor som statsrådet i Stockholm. Eller som om Martin Kinnunen (SD) står för samma värderingar som Arne Kjörnsberg (S) stod för.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Den mångårige politikern och boråsaren Arne Kjörnsberg gick bort den 14 mars. Jag träffade honom första gången när jag kom in i riksdagen 1991. Då var han redan en erfaren riksdagsledamot och jag förstod snart att han tillhörde de riktigt inflytelserika. Han begärde inte ordet särskilt ofta, men när han gjorde det tog han sats från en gedigen värdegrund och rejäla sakkunskaper.

Jag läser i Borås Tidning hur hans gamla kollegor beskriver honom. Ord som påläst och kunnig och respektfull återkommer. Jag håller med, och jag tror att Arnes framgångar säger något allmängiltigt om politiker och politiker.

Det är lätt att charmas av glödande ideologer, men om något ska bli gjort behövs det framför allt politiska hantverkare. Pålästa och kunniga som förmår lyssna in olika perspektiv och som därför kan hitta öppningar och kompromisser. Jag tvekade aldrig om Arne Kjörnsbergs grundläggande värderingar. Han stod till vänster, tydligt till vänster. Men det som imponerade var hans djupa kunskaper om skatter och ekonomi och mycket annat.

Just i dessa dagar behövs hantverkarna mer än någonsin. Kriget i Ukraina har startats av en despot, som förförts av sin egen skeva världsbild. Jag begriper att Putin och Ryssland måste mötas mot vapenkraft men förr eller senare måste vi skapa ett läge då det finns utrymme för hantverkare att forma en hållbar lösning.

”Det är en slarvig generalisering, som om fritidspolitikern i Ulricehamn har samma villkor som statsrådet i Stockholm.”
Lars Stjernkvist

Okej, jag vet att jag förenklar och till och med generaliserar en smula när jag pratar om hantverkare och ideologer. Idéer och handling måste hänga ihop. Det jag försöker säga är att det behövs politiker, även i Sverige, som framför allt förmår sätta sig in i frågor, och som söker efter konkreta och hållbara lösningar. Och i dagens komplicerade landskap är det ännu viktigare än någonsin att lyssna in vad andra tycker för att forma lösningar som har ett brett stöd och därför kan fungera över tid.

Jag uppfattade verkligen att Arne Kjörnsberg var en politiker som lyssnade och som sökte lösningar. Utan att någon för ett ögonblick tvivlade på hans grundläggande värderingar.

Den där respektfullheten fick jag uppleva i ett mer vardagligt sammanhang. Jag var på väg till Ryavallen och en trafikstockning gjorde att jag var på väg att missa matchen. Alltså ringde jag till en pålitlig boråsare för att få veta om det möjligen gick att vända om och ta några småvägar till arenan.

Arne svarade vänligt, som alltid, och visste om en lösning. Han hjälpte mig, trots att han förstod att jag hejade på motståndarlaget.