GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Årets julvärd påminner om vikten av att vara snäll

Ernst Kirchsteiger, Kattis Ahlström, Sanna Nielsen och Lars Lerin – och så nu även Tareq Taylor.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 27 oktober 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kocken Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT.
Kocken Tareq Taylor blir årets julvärd i SVT.
Foto: Christine Olsson/TT

När årets julvärd i SVT presenterades på onsdagen stärktes bilden av att julfirande svenskar vill ha värme och omtanke snarare än kändisskap som bygger på yta och konfrontation.

Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Taylor har varit särskilt synlig för matlagnings- och trädgårdsintresserade, men uppmärksammades i juli i år av ännu fler svenskar genom sitt Sommar i P1. Där berättade han öppet och personligt om sin uppväxt som mobbad – ett ”helvete” fram till årskurs nio – och hur hans tuffa skoltid har påverkat honom som vuxen. Några månader tidigare presenterades han som ny ambassadör för organisationen Friends som arbetar mot mobbning. Nu engagerar han sig för att fler barn och ungdomar ska känna att någon ser och står upp för dem.

Tal om goda gärningar låter lätt som klyschor. Men ibland är det enkelt uttryckta också det enda rätta. Personer med erfarenheter av utsatthet och som vänder svårigheterna till styrkor att hjälpa andra med – sådana behöver vi fler av.

”Tal om goda gärningar låter lätt som klyschor. Men ibland är det enkelt uttryckta också det enda rätta.”
Kajsa Kettil

Enligt forskare finns det psykologiska mekanismer som gör oss mer givmilda och reflekterande just under julhögtiden, samt att detta beror på en kombination av altruism och egoism. Arvid Erlandsson, forskare i psykologi, har tidigare (SVT 13/12-19) uttryckt det så här: ”Att ge får givaren att känna att man gör nytta och tar sitt ansvar. Det finns också ett självintresse, alltså att givaren ger för att få en fin och varm känsla inför jul, eller för att slippa känna skuld.”

Julafton är ett synnerligen lämpligt tillfälle att påminna om vikten av att vara snäll. Bra val, SVT.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.