Arbetslinjen hade en bra dag på jobbet i går

Miljöpartiet skippar friåret och slår fast att arbete är grunden för välfärd. Samtidigt skriver Socialdemokraterna en affärsplan där de betonar att Sverige behöver en regering som står upp för arbetande människors hopp och intressen.
Ledare • Publicerad 25 september 2012

Arbetslinjen hade en bra dag i går.

Miljöpartiets förslag till nytt partiprogram är ännu just bara ett förslag. Och det är symptomatiskt för den politiska debatten att störst rubriker fick det faktum att de gröna använder ”hen” i programmet. Enligt Yvonne Ruwaida ska det signalera att man är ett modernt parti.

Men det verkligt moderna är inte att MP använder nya språketiketter, vilket i och för sig säkert kommer att reta många, utan att man har en mer positiv syn på arbete och näringsliv. De gröna säger inte längre till väljaren att han eller hon ska få medborgarlön, hen ska jobba.

Det är nog inte alla gröna tillväxtkritiker som kommer att omfamna en sådan perspektivförskjutning. Men vill MP vara den tredje kraft som man talat om är detta ett steg i rätt riktning där man gör sig själv mer relevant.

Socialdemokraterna har aldrig propagerat för medborgarlön, men den strategi som presenterades i går var ändå en markering av vad partiet anser är viktigast: jobben.

S kallar det för affärsplan och får det att låta som om det är Socialdemokraterna AB som söker folkets förtroende.

Om man bortser från det besynnerliga ordvalet rymmer dock planen många fina ord om företagande, forskning och utveckling. Alla människor ska ha möjlighet att ”arbeta hårt”.

Utmärkt inställning. Men om det också innebär att de som utvecklar välfärdsföretag ska få forsätta att jobba hårt ges inget besked.

Gäller arbetslinjen även för dem?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.