Arbete från dag ett

Migrationsminister Tobias Billström meddelade i går på DN-debatt att det ska bli möjligt för asylsökande att arbeta från första ankomstdagen redan den 1 augusti i år. Det är en efterlängtad åtgärd som hjälper nyanlända att snabbt integreras samtidigt som det har potential att sänka kostnaderna för samhället.
Ledare • Publicerad 10 juni 2010

Bakgrunden till de förändrade reglerna är många. Dels har handläggningstiderna hos Migrationsverket sjunkit drastiskt under mandatperioden, från att under tio års tid i genomsnitt ha pendlat mellan 6,5 och 10 månader är de nu nere på 4 månader. Det innebär att de tidigare reglerna för att arbeta som asylsökande har spelat ut sin roll.

Dels genomförs förändringen mot bakgrund av de dystra resultat som den tidigare integrationspolitiken givit upphov till. I genomsnitt har det tagit mellan sju och åtta år för flyktingar, skyddsbehövande och anhöriga att etablera sig på arbetsmarknaden. Alla reformer som bidrar till att sänka etableringstiden är välkomna, för att inte säga nödvändiga. Billströms reform är en sådan.

Alliansens arbetslinje genomsyrar alla politikområden, så även migrationspolitiken. Budskapet är att alla kan bidra, det är av stor symbolisk vikt att det blir tydligt redan på dag ett för alla som söker sin tillflykt till Sverige.

Anders Gustafsson

vik. ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.