Annons

Anela Murguz: Är du kvinna mellan 23 och 29 år? Glöm inte att ta HPV-vaccinet!

Att utbrista ”fuck cancer!” kommer inte att hjälpa någon. Det gör däremot HPV-vaccinet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 maj 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
I hela landet pågår en vaccineringskampanj i hopp om att utrota livmoderhalscancer. Men få kvinnor nappar på erbjudandet, enligt forskare. Något som är oroande.
I hela landet pågår en vaccineringskampanj i hopp om att utrota livmoderhalscancer. Men få kvinnor nappar på erbjudandet, enligt forskare. Något som är oroande.Foto: Junge, Heiko

År 2040 kan livmoderhalscancer vara utrotat i Sverige. Men det kan ske ännu fortare om fler vaccinerar sig. Det säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Han är en av de ansvariga forskarna bakom den pågående kampanjen ”Ta sticket mot HPV” som vill få fler att vaccinera sig mot sexuellt överförbara viruset HPV (humant papillomvirus) som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Därför kommer alla regioner, inklusive Västra Götalandsregionen, att erbjuda kvinnor födda år 1994-1999 gratis vaccin mot HPV.

Annons

Men till TV4 (2/5) säger Dillner att gensvaret inte har varit så stort som man hoppats på. Enligt honom är ungefär hälften av kvinnorna i målgruppen inte särskilt motiverade till att ta vaccinet. Det blir därmed svårare att nå befolkningsimmunitet som krävs för att cancerformen ska utrotas.

I Västra Götalandsregionen drog kampanjen igång redan i mars, om än i mindre omfattning. Först under sommaren är det tänkt att gå ut med breda kallelser. Det är därför möjligt att det svala intresset kan bero på att regioner inte har kommit igång med vaccineringen i full skala än. Hur många unga västsvenska kvinnor som nappar på erbjudandet återstår därför att se. Men fram tills dess kan behovet av att vaccinera sig inte understrykas nog.

HPV-viruset är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige i dag och består egentligen av flera hundra virusvarianter. Några av dem kan utvecklas till cancer. Årligen drabbas 800 kvinnor och 300 män av någon form av cancer som orsakas av HPV-viruset. 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer specifik och 150 kvinnor dör i sjukdomen varje år. Jämfört med andra cancerformer är det visserligen inga jättesiffror. Det är det inte heller på totalen. Men med tanke på hur enkelt cancerformen kan utrotas vore det inget annat än dumt, för att uttrycka sig på ren svenska, att avstå från vaccinet.

”Om kvinnor som omfattas av den pågående kampanjen tar vaccinet behöver man inte vänta till 2040 för att utrota livmoderhalscancer. Det kan ske redan om fem år.”

Risken för komplikationer i samband med vaccinering för övrigt är väldigt låg, vilket borde motivera fler till att ta vaccinet. Liksom att regionerna erbjuder vaccinet kostnadsfritt. Viktigt att betona är att uppmaningen även gäller de kvinnor i målgruppen som tidigare tagit vaccin mot HPV. Detta eftersom det nya vaccinet ger skyddar mot fler typer av HPV än tidigare.

Och det bästa av allt: Om fler kvinnor som omfattas av den pågående kampanjen tar vaccinet behöver man inte vänta till 2040 för att utrota livmoderhalscancer. Det kan ske redan om fem år. Den som tar vaccinet gör med andra ord både sig själv och sin omgivning en stor tjänst. Och när sticket varken kostar eller kommer med obehagliga biverkningar borde valet vara enkelt.

Fakta

Humant papillomvirus (HPV)

– Det finns över 200 olika virustyper. Några av dem kan leda till cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till cancer.

– Alla barn erbjuds HPV-vaccin som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Sedan 2020 erbjuds även pojkar vaccinet.

– Vanliga biverkningar är smärta, rodnad, svullnad och kli vid stickstället, huvudvärk, illamående och trötthet. Kraftigare biverkningar är sällsynta.

Källa: 1177.se och Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons