1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Är detta allt de stora förmår inför EU-valet?

Socialdemokraterna bekräftar det som Moderaterna redan gjort tydligt, att båda partierna svävar på målet om EU.
Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet blir Heléne Fritzon.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I början av året publicerade Europaportalen den senaste prognosen inför Europaparlamentsvalet den 26 maj. I och med att Storbritannien avser att EU står det 705 mandat på spel. Opinionstrenden tyder på vissa vinster för den liberala Alde-gruppen och för den löst sammanhållna högerextrema gruppen. De stora förlorarna väntas bli EPP-gruppen, i vilken Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, och S&D där Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ ingår.

Prognosen för hur de svenska rösterna kommer att fördelas ska tas med en nypa salt. Men enligt Europeelect, som genomför mätningen, pekar den på en fördubbling av Sverigedemokraternas andel till fyra mandat, medan Miljöpartiets fyra mandat reduceras till ett. Socialdemokraterna blir största parti med sex, Moderaterna och Kristdemokraterna delar på fem, Liberalerna och Centerpartiet får dela på tre och Vänsterpartiet två.

Inget i undersökningen kan med bästa vilja beskrivas som oväntat. I mångt och mycket speglar EU-valsprognosen för svensk del hur det ser ut i de nationella opinionsmätningarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Inte heller förvånar det att partierna generellt sett hanterar EU-valet som ett andra rangens val. Det bekräftar inte minst valet av toppnamn inom Moderaterna och Socialdemokraterna. Man kan säga mycket om exempelvis Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson och Jessica Polfjärd, före detta gruppledare i riksdagen, men de har knappast gjort sig sina namn i någon EU-nära debatt. Efter flera mandatperioder med erkänt kunniga och inflytelserika, tunga parlamentariker som Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt känns årets laguppställning fjäderlätt.

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna sitt förstanamn. Äran och uppdraget föll på Helene Fritzon, kommunpolitiker från Skåne och migrationsminister 2017–2019. Hennes främsta merit i partiet är dock att suttit i verkställande utskottet de senaste tolv åren. Men vad vet väljarna om hennes EU-engagemang?

”Jag vill lyfta EU-politiken på många plan, för jag vet att den är otroligt viktig för varje svensk”, sa hon under presskonferensen, och i sak har hon naturligtvis rätt. Inte heller hennes ambition att ”driva på för ett ökat valdeltagande” förvånar.

Men frågan är om nomineringen av Fritzon ändå inte främst vittnar om den inneboende ambivalensen till EU som partiet visat prov på från första början. Gärna toppmöten i Göteborg och högstämda tal om vikten av en social pelare. När sedan ambitionen börjar förverkligas av andra länder, och förslag till lagstiftning läggs fram av EU-kommissionen som kan härledas till de svenska socialdemokraternas initiativ, då spelar man överraskad och vägrar acceptera vad man medverkat till.

Att i ljuset av denna självmotsägelse samtidigt hävda att Europaparlamentet spelar en avgörande roll ”för Sverige” när det gäller att ta ”krafttag mot högerextremister”, må vara förlåtligt. Men rimligen måste man kunna begära av Socialdemokraterna att de också medger att även ”krafttag” för ett socialt Europa som tas gemensamt på EU-nivå spelar en minst lika viktig roll för Sverige. Ochsom dessutom är något som partiet har medverkat till.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”