GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Är det nu sympatisörerna synar SD:s saga?

Det finns bara en tänkbar fördel med SD som samarbetsparti till en borgerlig regering: Att partiets sympatisörer blir besvikna och lämnar.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 juli 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson läste i sitt Almedalstal upp en saga där huvudkaraktären Magdalena sökte jobb.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson läste i sitt Almedalstal upp en saga där huvudkaraktären Magdalena sökte jobb.Foto: Henrik Montgomery

Det var en relativt sett oförarglig Jimmie Åkesson som äntrade Almedalsscenen under partiets halvdag under politikerveckan i Visby. Jämfört med tidigare framträdanden var retoriken nedtonad och kritiken mot övriga partier ovanligt mild. Med ett undantag: Socialdemokraterna. I SD-ledarens värld är Magdalena Andersson orsaken till allt ont i Sverige. Och det är väldigt mycket. Den som lyssnar på Jimmie Åkesson får intrycket att det rasar kravaller mest överallt och att våldtäktsmän och stöldligor lurar bakom varje hörn.

För att få fram kritiken mot statsministern läste han upp en egenhändigt skriven saga där huvudkaraktären Magdalena sökte jobb. Magdalena i SD-sagan hade svårt att svara på vad hon åstadkommit hittills under sin karriär.

Som retoriskt grepp bröt inslaget av det klassiska upplägget för Almedalstal, och roade sannolikt de egna leden. Men att med tillgjord röst härma och förlöjliga landets statsminister blir för den stora majoriteten bara dumt.

Det finns många skäl att rikta kritik mot Socialdemokraternas sätt att styra, det kan denna ledarsida intyga. Ifrågasättanden mot regeringsmakten gör sig dock bäst i respektfull tappning. Åkessons försök att vinna publikens gillande genom den raljanta sagan får därmed motsatt syfte; det blir ännu ett tecken på att Sverigedemokraterna inte är ett seriöst samarbetsparti.

”Men att med tillgjord röst härma och förlöjliga landets statsminister blir för den stora majoriteten bara dumt.”

Paradoxalt nog sker partiets entré in i den politiska värmen parallellt med att opinionssiffrorna sjunker. SD är efter att ha passerat 20-procentsstrecket nu nere på sitt valresultat runt 17 procent. Sannolikt är en delförklaring att främst Socialdemokraterna har fått mycket uppmärksamhet i och med kriget i Ukraina och de konsekvenser detta får för inrikespolitiken.

Men det går även att urskilja en ny trend. Tidigare missgynnades inte SD av att partier som M, KD och S närmade sig SD genom att strama åt sin migrationspolitik. Många väljare föredrog fortfarande den ”äkta varan”, och Åkessons parti fortsatte uppåt. Nu, när trianguleringen är fullbordad och SD nöjt kan konstatera att de två statsbärande partierna har förändrat sin politik, har det nationalistiska partiet hamnat i en rävsax.

För nu går det inte att puckla på de borgerliga partierna i hopp om att vinna över främst M- och KD-röster. Det beror dels på att många redan har lämnat KD och M för SD, men även för att det vore ohållbart att klanka ner på sina potentiella samarbetspartner.

I förlängningen leder det till att Sverigedemokraterna tvingas hänga av sig sin offerkofta och inse att tiden som oppositionsparti är förbi.

Frågan är hur partiets väljare kommer att ta emot det.

Ett troligt utfall är att den tidigare så stridbare Åkesson blir en blek kopia av sig själv i rollen som stödhjul åt Ulf Kristersson (M). SD-ledaren signalerar visserligen att han kommer att kräva en stor portion sverigedemokratisk politik för att släppa fram en M-KD-regering. Och så är det naturligtvis. Men det kommer inte på samma vis som tidigare gå att häva ur sig hätska kommentarer och leverera spektakulära, ofinansierade förslag i hopp om att locka väljare. Sådana kommer nog i valrörelsen, men om kvartetten M, KD, L och SD vinner majoritet och Ulf Kristersson får sin regering med M, KD och eventuellt L, då blir nog många SD-väljare besvikna.

Det vore ett önskvärt scenario.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.