unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Lars Näslund: Äntligen pratar Borås om hedern

Å ena sidan: Rader av undersökningar, anmälningar och vittnesmål visar att hedersvåld- och förtryck pågår i Borås här och nu. Å andra sidan: Nu börjar samhället, kommunen, efter många om och men också att agera.
Eman Hussein från kvinnojouren Somaya gjorde ett starkt intryck på de runt 300 i Borås som deltog i fredagens seminarium om hedersförtryck. Bilden visar hur den lilla flickan befinner sig längst ner i den omvända pyramiden i ett kollektivistiskt system. Foto: Lars Näslund.
Eman Hussein från kvinnojouren Somaya gjorde ett starkt intryck på de runt 300 i Borås som deltog i fredagens seminarium om hedersförtryck. Bilden visar hur den lilla flickan befinner sig längst ner i den omvända pyramiden i ett kollektivistiskt system. Foto: Lars Näslund.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Ibland får man nypa sig i armen och fråga sig om man hörde rätt. Som om fenomenet ”oskuldsintyg”. Som år 2017 efterfrågas av flickor och unga kvinnor i Borås för att det förväntas av familjen, av klanen, inför det äktenskap som familjen förväntar sig ska ingås (mer om detta längre ner i texten).

Man kan tänka och tycka att larmsignaler som svaren i den statligt arrangerade LUPP-enkäten bland eleverna i årskurs åtta och i gymnasiet från 2014 skulle ha lett till omedelbara krismöten i Borås kommun. Svar som sa att 208 av barnen i åttan inte visste om de var fria att gifte sig med vem de ville, och där 56 av barnen sa att de måste gifta sig med någon av samma religiösa eller etniska bakgrund.

Man kan tänka att när flickor på dagis i Borås går beslöjade skulle det leda till stöd och riktlinjer för hur personalen kan och bör agera.

Det gjorde det inte. För att ämnet är politiskt och etiskt känsligt. För att det är svårt att balansera familjernas grundläggande religiösa friheter med barnens grundläggande rättigheter att forma sina egna liv.

Ett i Borås känt uttryck för oviljan att ta i detta jämställdhetshinder har varit de rödgrönas bromsande av Liberalernas flera år gamla förslag om att tillsätta en särskild heltidsanställd expertfunktion för att samordna kommunens arbete mot hedersförtryck. Men droppen har som bekant urholkat stenen, och nu finns funktionen med i de styrandes budgetförslag för 2018. Bra.

Tjatandet har säkert också spelat en roll för att den konferens om hedersvåld- och förtryck som kommunen (nya CKS-enheten och arbetslivsförvaltningen) tillsammans med länsstyrelsen och Svenska kyrkan arrangerade under gårdagen med över 300 deltagare. Kommunchefen Svante Stomberg sa det själv i inledningen: ”Jag har svårt att se någon konferens som nu skulle vara mer viktig än den här. Kunskap i frågan är avgörande för att komma vidare”.

En som spände ögonen i församlingen var Mikael Thörn som jobbar med frågan på regeringens uppdrag: ”Vilka beviljar kommunen bidrag till? Vilka stödjer man? Ger vi pengar till grupper med annan agenda? Vilka rutiner har ni i skolan när ni upptäcker att flickor kontrolleras, när pojkar radikaliseras? Vilka åtgärder sker i socialtjänsten? Vilka brott anmäls till polisen? Det sänder viktiga signaler till samhället hur ni agerar i de här frågorna.”

Starkast intryck gjorde kanske föreläsaren Eman Hussein från kvinnojouren Somaya, där runt 60 personer året runt skyddas från sina släktingar. Hon berättade om kvinnan som kommit till dem efter att hon inte hade kunnat uppvisa blod på lakanen under bröllopsnatten. ”I hennes kollektiv anklagades hon för att tidigare ha förlorat oskulden. Det ledde till att hennes bror tryckte en pistol mot hennes panna. Till slut bestämde hennes man att han skulle vara barmhärtig och ändå ta emot henne, trots att hon smutsat ner familjens anseende. Hon behandlas mer eller mindre som en sexslav och misshandlades grovt innan hon vände sig till en kvinnojour och fick stöd.”

Även tidigare den här veckan stod hedersfrågan i fokus i Borås, då personalen vid ungdomsmottagningarna i Sjuhärad hade ett seminarium. Enhetschefen Nicoline Aspegren var där och hon stöter då och då i sitt arbete på just fenomenet oskuldskontroll. Ni kanske minns TV 4:s Kalla Fakta-reportage för två år sedan då de smygfilmade en gynekolog i Sverige som erbjöd en flicka att på kliniken ”kontrollera” oskulden, eftersom flickan uppgav att familjen krävde detta av henne. Den typen av undersökningar är förbjudna (och dessutom värdelösa).

Men likväl händer det att flickor i Borås – och inte sällan deras mammor – säger att de önskar att få ”oskuldsintyg” utskrivna. Fenomenet är starkt knutet till familjer med somaliskt ursprung.

”Ja, tyvärr stöter vi på önskemålet om sådana intyg med jämna mellanrum”, säger Nicoline Aspegren till ledarsidan.

”Det här är en tyst, bortglömd grupp. Det är ett jätteproblem där tystnaden också leder till att vi bara sett ett par domar i Sverige. En del upplever att de inte ens kan komma till mottagningen för att de känner sig bevakade av familjen”.

x Vad kan ni får höra av flickorna som ändå kommer?

”Att de säger att de bara måste ha det där oskuldsintyget. Att de kommer att fara illa annars, bli förskjutna. De undrar om vart de i stället ska vända sig. Många somaliska flickor är också omskurna och borde komma till oss av rena hälsoskäl”.

Nicoline Aspegren säger att ungdomsmottagningen skulle önska att de kunde rutinmässigt besöka klassrum och prata om de här frågorna, men att resurser och tid inte räcker för det.

Några seminarier och konferenser löser inte denna stora jämställdhetsutmaning. Men Borås har tagit sig an den.

Läs mer

Stora satsningar på västsvenska vägar – trots klimatrisk: ”Får inte bli fel”

BT klimat och miljö. ”Inga lätta avvägningar, när klimatet ska vägas mot färre dödsoffer i olyckor”
Stora satsningar på västsvenska vägar – trots klimatrisk: ”Får inte bli fel”

Oppositionen kritiserar förhalning av planer på Kulla

Bollebygd. Oppositionen i Bollebygd ifrågasätter behandlingen av eventuell byggnation på Kulla/Fjällastorp och anser att majoriteten förhalar ärendet.
Det råder stor politisk oenighet om eventuell byggnation på Kulla/Fjällastorp.

Boende i centrum akutstänger – blev snabbt en av Borås mest brottsutsatta platser

Borås. På kort tid gick ”Villa Freja” från att vara ett hyllat boende till en av de mest brottsutsatta platserna i Borås.
Boende i centrum akutstänger – blev snabbt en av Borås mest brottsutsatta platser

Säkerhetschefen kritisk till bristfällig kommunikation om Villa Freja

Borås. ”Det är väldigt viktigt att vi som kommun tar vårt ansvar”, säger Rangbar Mohammad.
Rangbar Mohammad, säkerhetschef i Borås stad, menar att det hade kunnat se annorlunda ut runt Villa Freja om säkerhetsavdelningen hade kopplats in tidigare. Arkivbild.

Medan du sov: Tonåring misshandlad i Herrljunga – explosion i Malmö

Medan du sov. Tonåring misshandlad vid stort bråk i Herrljunga. Explosion vid butik i Malmö.
Medan du sov: Tonåring misshandlad i Herrljunga – explosion i Malmö

Misshandel: Storbråk vid stationen i Herrljunga

Herrljunga. Ett 20-tal personer involverade.
Arkivbild.

Kommunens udda drag – för att minska droghandel och skadegörelse

Borås. …men frågan splittrar politikerna: ”Ungdomar hittar ställen att hänga – även utan”
Kommunens udda drag – för att minska droghandel och skadegörelse

Cieslaks angrepp mot Borås stad: ”Rasism och mobbning”

Borås. Kräver att utredning mot sig avbryts – kritiken mot chefen: ”Mästare på manipulation”
Cieslaks angrepp mot Borås stad: ”Rasism och mobbning”

Olycka: Man avled efter krasch med mc

Borås. Fördes till sjukhus efter en motorcykelolycka på söndagen.
Olycka: Man avled efter krasch med mc

Hans villa totalförstördes i brand: Bott där i fem år

Borås. Har ingen teori om hur den har startat
Hans villa totalförstördes i brand: Bott där i fem år

Fotboll: Elfsborg vann stort efter stark avslutning

Sport. BT rapporterade live.
Per Frick var missnöjd med 1–1 efter första halvleken: ”Vi måste prestera.”

Medan du sov: Två unga män misshandlade på fest

Medan du sov. Två anmälningar om misshandel på fest söder om Borås. Man skjuten till döds av polis i Stockholm.
Medan du sov: Två unga män misshandlade på fest